ODJECI BOŽIĆNOG PRIJEMA

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album
064Berlin/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj je u netom prošlo subotnje popodne organiziran božićni prijem kojemu je domaćin bio veleposlanik Gordan Grlić Radman sa suprugom Marijanom, obitelji i suradnicima.

Ovom predbožićnom skupu u istom takvom ugodnom raspoloženju i netom prije božićnog koncerta ansambla Marko Polo iz Zagreba u crkvi svetog Sebastiana u organizaciji Veleposlanstva RH u Njemačkoj, nazočili su, između ostalih, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, papinski nuncij msgr Nikola Eterović, potom veleposlanica Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, predstavnici hrvatskih kulturnih, sportskih klubova i zajednica, katoličkih misija u Berlinu i šire, u Njemačkoj, generalne konzule, poslovne ljude, predstavnike društvenog i političkog života kako iseljenih Hrvata tako i Nijemaca, goste iz Austrije, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva.

088U uvodu večeri glazbenim prilogom se oglasila Barbara Suhodolčan, sopran iz ansambla Marko Dr Gordan Grlić Radman: – Nije bilo ljepšeg uvoda od ove najstarije hrvatske božićne pjesme i pjesme To je moja zemlja. Prošla je godina dana od mog dolaska u Berlin. Nisam mogao dokučiti do svakog Hrvata ali u ovo godinu dana prošao sam puno. Želim istaći doista svoje poštovanje, želimo vam se pokloniti, cijenimo da ste potegli put iz Muenchena, Frankfurta, Stuttgarta, Hamburga, Magdeburga, Leipziga, iz Švicarske, Austrije, pa i iz Londona, da ste došli na ovaj susret. Mogu biti ponosan na ljude s kojima sam ostvario divnu suradnju, posebno ovdje u Berlinu. Sve vas poznajem.

Ponosan sam diplomat i ja i moji kolege, o092noliko koliko smo napravili, napravili smo, radili smo svjesno, savjesno i odgovorno zajedno s generalnim konzulima s kojima imam jako dobru suradnju. Ovdje su bili predsjednica, premijer, pet ministara. Dobra i pozitivna komunikacija je najvažnija i i dalje ju očekujem. Želio bih da ovaj dan i ovakvo druženje bude tradicionalno. Puno smo pridonijeli, što se više razgovara, to se smanjuju razlike. Nismo zahtjevni, svakom ćemo pružiti ruku, imat ćete otvorena vrata a kad je u pitanju služba onda se zna što je čiji dio. Podršku ćete imati ali isto tako očekujemo i pomoć. Puno smo projekata započeli, volio bih da i odziv bude odgovarajući, da imamo pune dvorane i vaše i naše, da se to isplati. Ako ulažemo a ne vidimo rezultate, onda se pitamo koji je smisao. To je moja poruka, da svi moramo sudjelovati, graditi mostove, smanjivati razlike koje nas udaljavaju. Ne možemo kritizirati ako nismo ništa pridonijeli. Ne inzistiram na zajedništvu, svatko je slobodan ali budimo zajedno na onom što je zajedničko. Želim da se vi povežete, da širimo dobru vibru. Ponosan sam kad kažu, da Hrvati imaju jednu emociju. Ne moramo biti kao drugi, nego svoji. Držimo se te naše pozitivne emocije. Mi smo i točni, odgovorni, racionalni i vrijedni ljudi u ovoj državi e često čujem ovako: klub, 

074simpatisch, kroatisch…rekao je između ostalog veleposlanik Grlić Radman.

Zvonko Milas: Neizmjerno mi je zadovoljstvo ovdje biti nakon dvije godine i pozdaviti vas u ime premijera Plenkovića, Središnjeg državnog ureda, u moje i u ime mojih kolega. Koliko vidim Hrvati imaju sjajne ediplomate u Njemačkoj, sjajne katoličke misje, udruge, članove Savjeta …to je ono što se zove perspektiva. Kad smo zadnji put bili tu hrvatska zajednica je tražila ankete, analize, po pitanju iseljeništva, to nas je potaknulo da pokrenemo projekt registra Hrvata izvan RH, digitalnu bazu svih Hrvata diljem svijeta. Pratili smo i uspjeh kojim se hrvatska nastava uselila u njemačke katoličke škole. Župno vijeće HKM Berlin je zajedno sa koordinatoricom Hrvatske nastave uspješno realiziralo projekte Igrajmo se jezikom, Igračka u srcu i Govorimo Hrvatski i svojom inicijativom koju je pretočilo u vrijedne projekte, naporavilo upravo ono što nam treba. Takve projekte moramo pratiti i podupirati. Središnji državni ured vam zahvaljuje …rekao je između ostalog Zvonko Milas, spominjući i druge, vrijedne projekte katoličkih misija, udruženja u Njemačkoj te Središnjeg državnog ureda. 

078Okupljene je prigodno i srdačno pozdravio i apostolski nuncij msgr. Nikola Eterović, upućujući poruku kako unatoč svijetu bremenitom brojnim problemima, ne smijemo izgubiti radost i nadu koju nam pruža Božić i susret s Gospodinom koji dolazi.

Nakon ovih govora, okupljeni su uz pjesmu muške klape Berlin, nastavili druženje kušajući slanu i slatku gastronomsku ponudu  te u velikom broju nastavili i zajedničko glazbeno uživanje na koncertu ansambla Marko Polo iz Zagreba u crkvi svetog Sebastiana, ostvarenom u organizaciji Veleposlanstva RH a u suradnji s HKM Berlin.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments