PODUZETNIŠTVO NA HRVATSKI NAČIN

piše: Marko Jareb
Jedan poduzetnik iz RH mi je pričao kako mu je sustav nakalemio tolike poreze da je to nemoguće izdržati. I zaista, stavio je svoju stambenu nekretninu pod hipoteku i banka mu je sjela na nju.

Ima dosta takvih u RH kojima je propao biznis i dugovi im se samo gomilaju. Koja je tu varijabla od ekonomskih zakonitosti zakazala? Kamatna stopa, tečaj ili još neka?

Ali ima i ekonomskih konzultanata iz EU koji se na poduzetnicima iz RH žele obogatiti. Koji su oni u lancu za primanje provizije kako bi biznis nekom poduzetniku u RH uspio? Dok svakoga u lancu hrvatski poduzetnik namiri, što njemu onda ostaje?

U nogometnoj igri se znaju pravila i mjesto odigravanja iste, ali svi traže svoj dio kolača u njoj. I suci, i sponzori, i mediji i oglašivači. Ima li tu koji gubitnik od nabrojanih?

„Loša ekonomija u svim granama i treba vremena da se to podigne“ –  kaže jedan mladi poznati hrvatski poduzetnik. Koliko vremena treba? Je li dovoljno vrijeme od 2000. godine do danas da se to postigne?

„Svaki poduzetnik u RH na zarađenih 100 kuna, mora 50 kuna dati državi“ – kaže jedna saborska zastupnica, koja je prije bila poduzetnica, i sada gorljivo jedva čeka ponovno krenuti u poduzetničke vode.

Je li ona sebi ipak osigurala saborsku mirovinu kad bude stekla uvjete za istu?

Kakvo je to njeno poduzetništvo?

Je li samo na hrvatski način?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments