OPRAŠTANJE OD KAFIĆA

tekst: Žarko Delač

Najnovijim epidemiološkim mjerama uvedena je i u našoj državi, između ostalog, i zabrana rada ugostiteljskih objekata ili popularno rečeno, kafića.

Novinari su zabilježili brojne emotivne poruke i izljeve posjetitelja koji će se narednih dana morati suočiti sa zatvorenim vratima njima omiljenih mjesta za socijalno druženje. Ova informacija pokazuje našu specifičnost vezanu uz ispijanje barem jutarnje kave u brojnim kafićima ili terasama.

S druge strane, takvih problema nemaju u brojnim zapadnim državama jer se tamo tijekom dana uglavnom radi tako da i oni rijetki kafići nisu toliko profitabilni kao kod nas. No, pogledamo li situaciju s pandemijom i podatak da su Luksemburg i Hrvatska među europskim državama na vrhu  prema postotku zaraženih, mogli bi reći da kafići nisu značajno pridonijeli širenju virusa. Naime, u Luksemburgu ih skoro i nema, socijalne veze su im na vrlo niskom nivou ali poštivanje mjera i odluka koje se donose, na daleko višoj razini nego kod nas.

Uzimajući ove činjenice u obzir teško je sagledati učinkovitost raznoraznih poteza koji se provode s ciljem suzbijanja pandemije, ne samo kod nas, nego i u čitavom svijetu. Sigurno je samo da ima nebrojeno faktora koji utječu na širenje i djelovanje virusa u ljudskom organizmu ali s velikim pouzdanjem možemo predvidjeti da će on i nestati. Hoće li tome pridonijeti cjepivo i stvaranje kolektivnog imuniteta ili kao u brojnim slučajevima kroz povijest, prirodni ili Božji zakoni, mogu se samo voditi rasprave.

Svatko će iz svojeg kuta gledišta izvlačiti argumente i protuargumente koji mu odgovaraju kao što se to svakodnevno radi na brojnim drugim ljudskim područjima. Pri tome, kao i u brojnim sličnim razmimoilaženjima, ne smijemo smetnuti s uma poštivanje drugoga i drugačijeg  mišljenja, solidarnost i empatiju kao i međusobno razumijevanje i toleranciju.

Ako ćemo se držati ovih univerzalnih ljudskih vrednota, borbu s virusom dobit ćemo prije i s manje ljudskih žrtava. Istodobno, lakše ćemo dočekati dan kada ćemo ponovno moći pohoditi kafiće, družiti se na svadbama, bezbrižno se voziti u javnom prijevozu ili kupovati u trgovačkim centrima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments