MIRISNI PUTOPIS JEDNE VILE

NOVA KNJIGA: „Vila Latica“, Lada Franić-Glamuzina (VBZ, Zagreb, 2018.) – Bajka za djecu i odrasle koje vraća u djetinjstvo puno boja, mirisa, vjetra, bilja, mora, kamena, neba i soli…

 Bajka je namijenjena ne samo čitatelju namjerniku, nego učenicima i učiteljima. Zamišljena kao književno djelo koje ne „sjedi“ na polici za knjige,  nego putuje od ruke do ruke i služi kao vodič za maštovito  putovanje i kreativniju nastavu koja integrira ne samo književnost i izražavanje, nego i prirodu, društvo, likovni i geografski izričaj u nastavi te nas povezuje sa životom i onim najljepšim što priroda nudi.  Bajka koja prati ishode „Škole za život“ u najboljem smislu te riječi. 

tekst: Sonja Breljak

laticaPročitajte uzbudljivu bajku o tome kako je jedna neobična vila izašla na kraj s onima koji su joj se rugali te kako je s pomoću morskoga vjetra, ljekovitoga bilja i jednog tajnog čarobnog sastojka izliječila svoju prijateljicu.

Vila Latica živi u Vrgorcu, na vrhu Matokita, planinskog ogranka Biokova, a ljekovito bilje skuplja po cijeloj Dalmatinskoj zagori i Primorju: na Mljetu, Splitu, ljekovite spužvena otoku Krapnju kraj Šibenika, ljekoviti vjetar na Pelješcu i drugdje. Svaka od tih situacija pruža autorici priliku da ispriča zabavnu i intrigantnu povijesnu, mitološku ili botaničku  zgodu vezanu uz ta mjesta pa je slikovnica i mali maštoviti vodič kroz geografiju, povijest, botaniku Dalmacije.

Slikovnica je namijenjena ne samo čitatelju namjerniku, nego i učenicima i učiteljima osnovne škole te priprema učenike da se lakše nose sa situacijama u vlastitom odrastanju i školovanju, s problemima u razredu, netrpeljivošću te da se na pozitivan način nose sa životnim problemima. Poglavlja su naslovljena intrigantnim pitanjima, a ispod tekstova su poglavlja nadopunjena pitanjima i prijedlozima  za mirisne i druge radionice koje daju kreativnu i sasvim novu obradu književnoga djela u nastavi.

Bajka je zamišljena kao književno djelo koje ne „sjedi“ na polici za knjige,  nego putuje od ruke do ruke i služi kao vodič za kreativniju nastavu koja integrira ne samo književnost i izražavanje, nego i prirodu, društvo, likovni i geografski izričaj u nastavi… Dobar su poticaj za maštovite mirisne, literarne, likovne, glazbene radionice. Bajka je doista mirisni putopis koji nas vodi u avanturu kroz uzbudljivu i neočekivanu fabulu koja i priliči bajkovitoj književnoj vrsti.

Ako je reforma nazvana „Škola za život“  trebala „Tajni sastojak“,  dobila ga je u ovoj bajci. Integracija nastave i života, knjiga koja osvaja na prvi i zadnji pogled.

Maštovitu i poticajnu priču izvrsnim je ilustracijama upotpunila slikarica i ilustratorica Elena Kučanin.

Bajka se može kupiti online i u svim knjižarama u RH. Online narudžbe:  https://www.vbz.hr/book/vila-latica/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments