UVIJEK VJERNI …

OSNOVANA BERLINSKA PODRUŽNICA KLUBA NAVIJAČA “UVIJEK VJERNI”

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album ispod teksta
Berlin/
Službeni dio večeri organiziran u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, započeo je pjesmom “Uvijek vjerni tebi” koja je svojevrsna himna navijača hrvatske nogometne reprezentacije. Potom je par riječi o povodu i ciljevima okupljanja rekao Karl Thomas Pavišić, povjerenik novoosnovane berlinske podružnice “Uvijek vjerni”, udruge navijača hrvatske reprezentacije sa sjedištem u Zagrebu, zahvalivši najprije Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici i predsjedniku Damiru Kozariću na prostoru ustupljenom za ovu svečanu prigodu.

U goste berlinčanima doputovali su iz Zagreba,  Krunoslav Grlević, predsjednik udruge “Uvijek vjerni” i Jurica Galić zadužen za komunikaciju s podružnicama, te Ilija Perković, iz podružnice za Bosnu i Hercegovinu.

-Ideja je došla nakon završetka prvenstva u Ukrajini i Poljskoj kad je bilo dosta problema s navijačima iz Berlina koji su odlazili neorganizirano, bez poznavanja puta,  bez ulaznica, bez ikakve pomoći na putu. Postoji tridesetak ovakvih podružnica u cijelom svijetu. U Njemačkoj je ovo deveta podružnica. Do sada iz Berlina imamo preko stotinu članova. Ja sam rođen u Berlinu, moj otac je iz Slavonije, iz malog mjesta Cerne a mama iz Zagorja, predstavio nam je kratko podružnicu i sebe  Karl Thomas Pavišić, povjerenik koji je o toj svojoj ulozi dobio od centrale u Zagrebu i Certifikat, potvrdu o predstavljanju i radu u ime udruge “Uvijek vjerni”.

-Naša iduća akcija je organizirati putavanje navijača u Makedoniju, na utakmicu 12. 10. u Skoplju.  Idemo do Zagreba a onda zajedno s drugima navijačkim vlakom do Skoplja. Velika pomoć u organiziranju i radu su mi Ivan Bulić i Danijel Divić, rekao nam je povjerenik Pavišić,  jasno odredivši ciljeve i put podružnice i njenih članova.
Želimo  ponosno pokazati naše boje, želimo dostojanstveno navijati, biti podrška našoj reprezentaciji ali ne želimo imati ništa s onima koji su agresivni, izražavaju rasističke, nacionalističke i fašističke ideje. S njima ne želimo imati ništa!

Osnivanje nove podružnice pozdravio je kratkim govorom i Krunoslav Grlević, predsjednik Udruge koji je za ovu prigodu doputovao iz Zagreba.
Pozdravljam ovo osnivanje. Berlin je glavni njemački grad, pa može biti i centrala navijačkog okupljanja u Njemačkoj. Donosim vam na dar dres hrvatske reprezentacije koji su za vas potpisali svi igrači a donosim i ekskluzivnu vijest:- Godišnju nagradu koju Uvijek vjerni dodjeljuju najvatrenijem igraču ove će godine dobitniku uručiti  povjerenik berlinske podružnice. Lijepa dobrodošlica za berlinsku podružnicu!

O radu udruge “Uvijek vjerni” Grlević nam je rakao i sljedeće:

Udruga postoji službeno od 2008. i do sad ima 18 tisuća članova. Udruga daje pozitivnu notu organiziranom navijanju. Naš veliki problem u Hrvatskoj je podjela na sjever i jug i agresivno ponašanje, neprirodna situacija u kojoj manjina terorizira većinu. U navijanju za reprezentaciju nema te podjele, u organiziranom navijanju nema agresivnosti. naši su članovi poznati širom svijeta kao vatreni, kreativni, srčani. Želimo da se naš barjak vije, naše boje i himna čuju, da dostojanstveno, sportsko navijanje potisne bilo kakvu agresivnost i nesnošljivost. Otkad smo mi tu, svojim autoritetom proizvodimo i kanaliziramo pozitivnu energiju. Surađujemo s hrvatskim nogometnim savezom vrlo usko, a pomažemo humanitarno kad navijači nemaju dovoljno sredstava za putovanje.  Kod nas se sve manje i manje vijori hrvatska zastava i pjeva hrvatska himna, ljubav prema domovini se zna okarakterizirati kao nacionalizam. Želimo da to, izraženo dostojanstveno,  bude naša prepoznatljivost. Bilo kakvo nasilje za nas nije prihvatljivo. Nasilje nije izbor, nije način, želimo svojim ponašanjem pokazati pravi put. Imamo podružnice od New Yorka pa dalje, oko 30 podružnica je u svijetu, Njemačka je vrlo aktivna, želimo pozitivnm pričom vratiti povjerenje navijača u hrvatski nogomet. Kapiten reprezentacije Dario Srna  poslao je pozdrave i čestitke berlinskim navijačima. Izbornik Igor Štimac je večeras telefonirao s povjerenikom berlinske podružnice, čestitao na osnutku, iskreno mu je žao da nije mogao biti tu, ali berlinske navijače srdačno pozdravlja i očekuje na sljedećoj utakmici, rekao nam je Grlević.
E, pa …samo naprijed “Uvijek vjerni”!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments