GLOBALNA NAGRADA VELEPOSLANIKU GRLIĆ RADMANU

Veleposlanik Gordan Grlić Radman dobitnik je počasne Globalne nagrade za javnu diplomaciju 2019.

tekst: Aleksandra Brnetić
090„Veselim se svakom priznanju koje prepoznaje trud, uložen od strane diplomatskih predstavnika Republike Hrvatske na jačanju bilateralnih odnosa i predstavljanju naše zemlje u inozemstvu, posebno ukoliko pridonosi daljnjoj afirmaciji Hrvatske u okvirima našega djelokruga rada.“

Ovako je diplomatski suzdržano reagirao veleposlanik Gordan Grlić Radman kad sam ga upitala kako se osjećao kad je saznao da je dobitnik počasne Globalne nagrade za javnu diplomaciju koju ove godine po prvi puta dodjeljuje Diplomatic Council (DC) i Diplomat Magazine.

Grliću Radmanu nagrada će pripasti za osobite diplomatske zasluge, a istodobno će postati počasni član Diplomatskog vijeća.

Nemojmo se čuditi veleposlanikovoj suzdržanosti. Obje su institucije, i Diplomatsko vijeće i Diplomatski magazin, relativno mlade i kao takve na putu da jednoga dana steknu i veći utjecaj nego što ga već imaju.

DC-Flyer-New-York-Feb2018-2DC je osnovan kao globalni think thank, ili kako bi rekao Slaven Letica – velemislilište, neka vrsta istraživačkog centra koje služi kao most između diplomacije, gospodarstva (biznisa) i dobrotvorne djelatnosti (društva). Osnovan je u Haagu, u Nizozemskoj, u gradu koje se zbog svojih međunarodnih pravosudnih institucija smatra svjetskom prijestolnicom mira. Danas je DC-ova centrala u Wiesbadenu, a kako ima predstavništva širom svijeta, za sebe kaže da je „globalno prisutno“.

U Ujedinjenim narodima Diplomatsko vijeće dobilo je najviši status koji je dostupan jednoj nevladinoj organizaciji. Imaju savjetodavni status u Ekonomskom i socijalnom vijeću kao organu Opće skupštine UN koja usklađuje djelatnost UN-a i specijaliziranih organizacija što djeluju na gospodarskim, socijalnim, kulturnim, humanitarnim, obrazovnim, zdravstvenim i drugim područjima.

Diplomat Magazine pak je prvi diplomatski časopis u povijesti Nizozemske. Pokrenuo ga je haaški diplomatski zbor u lipnju 2013. godine.

Za ovo priznanje veleposlanik Radman Grlić kaže da se „nagrađuju određene pozitivne aktivnosti koje promoviraju Republiku Hrvatsku. Ujedno se ističe gradnja mostova prijateljstva i unapređenje odnosa s Njemačkom u kojoj djelujem kao akreditirani veleposlanik. Ovdje nije važno je li ta nagrada ili priznanje ostvareno preko mene ili nekoga drugoga, važno je spominjanje Republike Hrvatske u afirmativnom kontekstu. Zato ta nagrada ima svoju vrijednost.“

Nagradu će Radman Grlić primiti za nepuna dva tjedna, 1. veljače, na dobrotvornoj gala večeri u frankfurtskom elitnom hotelu Grandhotel Hessischer Hof, na kojoj je za gospodu obvezatan smoking, a za gospođe večernja haljina, ili narodna/nacionalna nošnja. Na večeri će nastupiti koloraturni sopran Karine Minasyan, članica Državne opere Weimar, i koncertni pijanist Albert Frantz.

O nagradi će govoriti prvi predsjednik Diplomatskog vijeća, njen osnivač, veleposlanik Sri Lanke u Francuskoj Buddhi K. Athauda, zatim sadašnji predsjednik, njemački veleposlanik u Luksemburgu, dr. Heinrich Kreft, te izdavačica časopisa Diplomat magazine, Dominikanka dr. Mayelinne De Lara i na kraju, glavna tajnica DC-a, Vijetnamka Thi Thai Hang Nguyen.

 Na ovoj gala priredbi, na kojoj će hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman biti u središtu pozornosti, skupljat će se i dobrotvorni prilozi za Gastronomsku školu Don Bosco u Vijetnamu. Škola pomaže djeci s ulice da pronađu svoj put u život. DC podržava ovaj projekt u sklopu programa edukacijskog sponzorstva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments