HRVATSKA JE ZEMLJA PARTNER 2020. GODINE - Hrvatski Glas Berlin

HRVATSKA JE ZEMLJA PARTNER 2020. GODINE

Na međunarodnom sajmu prehrane u Berlinu potpisan sporazum o partnerstvu Hrvatske 2020. godine

tekst i foto: Sonja Breljak ....foto album

074Berlin/ Za stručnjake, političke i gospodarske zvaničnike i za brojnu publiku, otvoren je 84. po redu Međunarodni sajam prehrane i poljoprivrede u Berlinu, popularni Zeleni tjedan, točnije Die internationale Grüne Woche (IGW) koji traje se do 27. siječnja 2019. godine. Inače, bio je to, nakon otvaranja u četvrtak,  u petak vrlo živ i buran dan na hrvatskom štandu Zelenog tjedna, broj 102 u dvorani 18. 

Naime, vrlo rano je, već u osam sati izjutra, hrvatski štand posjetila njemačka ministrica za  poljoprivredu i hranu Julia Klöckner, berlinski gradonačelnik Michael Müller direktor berlinskoga sajma dr. Christian Göke.

112Na  hrvatskom štandu je njemačku ministricu dočekao hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa suradnicima, – državni tajnik Tugomir Majdak i pomoćnik ministra Nikša Tkalec, delegacija Hrvatske gospodarske komore na čelu s predsjednikom Lukom Burilovićem te hrvatski veleposlanik u Berlinu, dr Gordan Grlić Radman.

Potom je održan bilateralni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i zaštite potrošača Baden-Württemberga  Peterom Haukomom s kojim je ministar Tolušić razgovarao o preventivnim mjerama koje se poduzimaju po pitanju afričke svinjske kuge kao i o mogućnostima suradnje na području vinarstva.

211Finska je ovogodišnji partner Sajma, a na svom štandu je ugostila Trio sastanak na kojem su uz domaćina, ministra poljoprivrede Finske Jarija Leppaea bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Rumunjske Petre Daea.

Ministri su razgovarali o suradnji i smjernicama rada za vrijeme predsjedanja koje Hrvatska preuzima 1. siječnja 2020. godine, a trenutno predsjedavajuća je Rumunjska.

Nakon ovog susreta na štandu Finske, na hrvatskom štandu je ministar Tolušić potpisao Sporazum o partnerstvu s berlinskim sajmom kojim je Hrvatska službeno postala zemlja partner na Zelenom tjednu 2020. godine. U ime Sajma svoj potpis je na ovoaj ugovor stavio njegov direktor Dr. Christian Göke.

Tom prigodom hrvatski ministar je izjavio:

239„Biti zemlja partner Zelenog tjedna nije samo velika čast već i veliki izazov te prilika za naše poljoprivredne proizvođače, ali i Hrvatsku kao zemlju koja se strateški opredijelila za održivu, ekološki prihvatljivu poljoprivredu. Potrudit ćemo se predstaviti ono najbolje što naša zemlja ima, ispričati našu priču i omogućiti našim poduzetnicima nova tržišta.

U popodnevnim satima su ministri poljoprivrede zemalja sudionica okupljeni na zajedničkom fotografiranju, te su ih uoči subotnjeg održavanja Međunarodnog foruma za hranu i poljoprivredu, pozdravile njemačka kancelarka Angela Merkel i ministrica poljoprivrede Julia Klöckner.

Hrvatski ministar se na kraju ovog susreta, pozdravio s Angelom Merkel, izvijestio ju kratko o hrvatskom partnerstvu iduće godine te ju pozvao tom prigodom posjetiti hrvatski štand i izlagače.

148Inače, Zeleni tjedan 2019. godine okuplja oko  1.800 izlagača iz 170 država, a svake godine ga posjeti više od milijun posjetitelja. Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora organizirali su zajednički nastup hrvatskih tvrtki na Sajmu. Na štandu 102, hale 18 okupljeno je 13 hrvatskih velikih i malih proizvođača, među kojima su Belje, Kutjevo, Vrbnik i Badel koje predstavlja Trgovina hrvatkim proizvodima “Dalmatino”, Đanić, Kapronca, Dalmacijevino, Pampa,  slastice Cremalat te OPG Došlović i Pčelarska udruga Metvica, iz Novske, Kuća meda (OPG Kešimir Čolić i OPG Daniel Čajko) iz Županje, OPG Kalić i OPG Zdravko Sokić.

Prvoga dana Zelenoga tjedna glazbeni ugođaj na štandu su vrsno stvarali majstori klapske pjesme, klapa Iskon iz Splita.

IMG_3625

0 0 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments