USKORO BERLINALE

Berlin/ Od 7. do 17. veljače u glavnom njemačkom gradu će se održati Berlinale, filmski festival, točnije, njegovo 69. izdanje.

Filmovi odabrani u glavni natjecateljski program gledateljima nude uvid u bogatstva filmskog stvaralaštva iz cijelog svijeta. Selektor glavnog natjecateljskog programa je direktor festivala Dieter Kosslick, a najboljim filmovima dodjeljuju se Zlatni i Srebrni medvjedi. Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja.

Dugometražni igrani film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Hrvatski koproducent filma je zagrebački Spiritus movens.

Radnja filma, čija će se svjetska premijera održati upravo na Berlinaleu, odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija…

Na snimanju filma sudjeluju i dva hrvatske glumca Ljiljana Bogojević i Mario Knezović, a umjetničko-tehnički dio ekipe koji je sudjelovao na snimanju su i snimatelj tona Hrvoje Petek, boomer Vilim Novosel, key grip Josip Mataušić, scenski radnik Branko Cavrić i električar Da-rio Laljek, Željka Burić kao art director i Marina Redžepović kao cast-ing direktorica. Također smo tehnički poduprijeli film s rasvjetnom opremom koja je došla iz Lav rasvjete.

U festivalskom, natjecaeljskom programu Panorama bit će prikazan i dugometražni igrani film Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića nastao je u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji.

Šavovi se bave temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenarij za film inspiriran je svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima i općinama pokušavajući dokazati svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dva desetljeća potrage i borbe, uspjela pronaći svog nestalog sina …

Scenarij potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović,  montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Hrvatska koproducentica filma je Zdenka Gold (Spiritus movens), a uz nju na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije, te je financijski podržan i od strane Eurimagesa.

Više o programu, na službenim stranicama Festivala.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments