DOBROM SURADNJOM DO ZAJEDNIŠTVA

Sa Sabora Hrvatske kulturne zajednice Wiesbaden

piše: Ivica Košak
saborWiesbaden/23. 02. 2019./ Hrvatska kulturna  zajednica – Ogranka matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ-Wi) predstavila je na redovno, 29. godišnjem saboru dvobroj 56/57 časopisa Riječ.

Dvadesetak (23) nazočnih pozdravilo je najnovije izdanje lokalnog časopisa  u kojemu se ogledaju rad i suradnja Zajednice.

Rijec 56_57_1S izdanjima brojeva 53/54, 55 za prošlu 2018. godinu, ovo izdanje predstavlja cjelinu koja odražava projektni niz naslovljen kao Višejezičnost u kulturi“ – rekao je predsjednik Zajednice, Ivica KošakNa ukopno 160 stranica predstavilo je svoje radove više od dvadeset autorica i autora.

Kvaliteta priloga kao i njihova diversifikacija pokazuje kako postoji dobar stvarateljski potencijal u iseljeništvu –  ocijenila je glavna urednica časopisa, Marina Beroš.

Tu pozitivnu ocjenu dijele u svojim pozdravnim pismima i veleposlanik Republike Hrvatske iz Berlina, gospodin dr. sc. Gordan Grlić-Radman i Josip Juratović, član njemačkog parlamenta.

Pored gospodina Radmana, intervjuom pod naslovom Duh Assisija u Wiesbadenu čitateljima Riječi predstavio se i novi župnik Hrvatske katoličke misije Wiesbaden, fra Kristijan Montina. Spomenuti duh Assisija prisutan je u radu i djelu gospođe Janike Ernst, a što je s lakoćom moguće iščitati iz intervjua pod naslovom Spasiš li jednoga, kao da si spasio svijet.

Motiv koji dominira ovim dvobrojem, a koji je tema tekstova Riječ na Sajmu knjiga u Frankfurtu Ivice Košaka i Gledaju, a ne vide Alide Bremer jest Sajam knjiga u Frankfurtu. Sudjelovanje autorice na Sajmu rezultiralo je i objavom ulomka Blagdani sreće i tuge iz romana Ave Karabatić, a komentarom Happy hour popratio ga je Ivica Košak.

Kompleksnu temu života u migraciji sjajno je prikazala i Ljiljana Tadić-Adžamić tekstom Tri tone usamljenosti jednog migranta koji se, zajedno s člankom Velibor Čolić u Frankfurtu Ivice Košaka, bavi životom i djelom hrvatsko-francuskog pisca Velibora Čolića. A aktualnu temu migracije i integracije još je jednom obradila i Ivanka Pernovšek u tekstu Integracija? Migracija?.

Tekstom 50 godina Njemačko-hrvatskog društva iz Mainza Ivica Košak obilježio je taj izuzetno važan događaj i koji upućuje na nadregionalnu orijentaciju Ogranka matice hrvatske u Wiesbadenu.

Lidija Bodalec, koordinatorica Hrvatske nastave za Hessen i nastavnica Danijela Petruševski pozdravile su rad kulturne zajednice u Wiesbadenu pozvala na suradnju u promicanju jezika i kulture čitanja. Dogovoreno je zajedničko sudjelovanja u povodu tjedna čitanja i jezika /  Woche der Sprache und des Lesens deutschlandweit vom 18. bis 26. Mai 2019.

Diskusija o usmjerenju budućeg rada iznijela je na vidjelo i slabosti zavičajne zajednice u kojoj je sve manje aktivnih članova. Poziv –  kulturna zajednica je potrebna hrvatskoj zajednici, koji je u povodu 10. godišnjice rada  HKZ-Wi uputila  tadašnja predsjednica Biserka Andrijević, ne odražava se u radu društva – naglasio je Slaven Ljiljanić, potpredsjednik Zajednice.

Uspjeh ne ovisi samo o kvaliteti rada, a koji je često odraz zalaganja tek malog broja pojedinaca. Društveni kontakti članova i prijatelja zajednice trebali bi  biti umreženi, kako je to u prilogu  Können Migrantenvereine von einem Netzwerk profitieren/Mogu li iseljeničke udruge imati dobit od umrežavanja?

Uspjeh zajedništva prema tome ovisi o uspjehu dobre suradnje – glasio je zaključak sabora.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Dragi gospodine Ivica Košek a tko se brine posebno od onih za to zaduženih u Hrvatskoj politiki.O Hrvatskim iseljeničkim udrugama,društvima i zajednicama od budućeg slabljenja ne daj Bože i izumiranja.

Ivica Košak
5 years ago

Digitalno izdanje časopisa Riječ dostupno je na adresi/poveznici:
http://www.hkz-wi.de/rijec/Dateien/Rijec%2056_57.pdf

Komentari, kritike i prijedlozi su dobrodošli. Redakcija sljedećeg broja već je započela s radom!