PRIJEM U ČAST PAPA FRANJE

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

146Berlin/ Monsignor Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu, priredio je u prostorijama Apostolske nuncijature u Berlinu, svečani prijem u povodu 6. obljetnice početka pontifikata Svetog Oca pape Franje.

Na prijemu su se okupili brojni predstavnici društvenog, kulturnog i vjerskog života Berlina i Njemačke.

U svom govoru apostolski nuncij je pozdravio brojne goste, predstavnike javnog i političkog života Berlina i Njemačke, primjerice, pristuni su bili berlinski nadbiskup dr Heiner Koch, zastupnici u berlinskom Bundestagu poput našeg Josipa Juratovića, Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, u ime veleposlanstva RH u Njemačkoj, prvi tajnik Petra Radić, brojni veleposlanici, državni i vjerski službenici.

144Papin diplomatski predstavnik nuncij msgr Nikola Eterović, inače porijeklom s otoka Brača, svoj je pozdravni govor započeo citatom iz Novog zavjeta:-Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se“.

Potom je poznao nazočne s djelovanjem i porukama Svetog Oca, njegovi posjetama u 40 država, u ovih šest godina.

Nuncij je također pročitao dio dokumenta iz Abu Dhabija (Papin posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima) u kojem je Sveti Otac Franjo  (zajednička izjava s velikim Imamom) pozvao predstavnike religija, kao i političke lidere, da se ozbiljno opredijele za širenje “kulture tolerancije, suživota i mira, da se zaustavi prolijevanje nedužne krvi i okončaju ratovi, sukobi, uništavanje okoliša i kulturni i moralni pad koji svijet trenutno doživljava”.

Istaknuo je i zalagan122je pape Franje za ekumenski dijalog, religiozni dijalog, zajednički  humantirani rad na internacionalnom nivou.

Apostolski nuncij msgr Nikola Eterović je tijekom uvodnog govora čestitao i imendan svima koji nose ime Josip  a na kraju čestitao u uručio zahvalnicu i cvijeće dugogodišnjem fotografu Nuncijature, gospodinu Konitzu, u povodu njegova 90. rođendana.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments