OD ISERLOHNA DO KARAŠEVA

Karaševo/ Nakon Iserlohna u Njemačkoj i Lovasa u Hrvatskoj, najbolje slikarske kreacije djece hrvatske nacionalnosti iz sedam europskih država, odnosno Rumunjske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije i Njemačke, izložene su 12. travnja 2019. godine i u Karaševu, u zgradi Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj.

Tema međunarodnog likovnog natječaja bila je Duga koja, prema organizatorima natječaja, Ankici i Ante Karačiću, povezuje nebo i zemlju te domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Prilikom ceremonije otvaranja prisutnima je poželio dobrodošlicu predsjednik ZHR-a Slobodan Gera, a zatim se obratio glavnim protagonistima kulturnog događaja, to jest brojnim učenicima prisutnim na izložbi:

“Jasno se vidi iz vaših radova da su vam srca ispunjena s velikim emocijama, vaša je iskrenost i marljiv rad izražen u ovim predivnim slikama. Znamo da jedna slika govori više od tisuću riječi, drago mi je što ste nas obogatili s jednostavnošću, maštom i mudro prošetali od Iserlohna iz daleke Njemačke do naše Hrvatske u Lovas, a onda i do drevnog Karaševa u Rumunjskoj.”

Za vrijeme kulturnog događaja redom su govorili: veleposlanik Republike Hrvatske u Rumunjskoj dr. Davor Vidiš, načelnik karaševske općine Petar Bogdan, zatim rektor ričičkog Sveučilišta, glavni školski inspektor županije Karaš-severin, ravnateljice škola u Karaševu i Lupaku te brojni drugi gosti iz Hrvatske i Rumunjske.

U okviru umjetničkog programa organizirane su radne slikarske radionice, a učenici osnovnih škola iz dviju karaševskih općina priredili su prikladan program nadahnut glavnim motivima izabrane teme: ljepotom prirode, legendama, poveznicama, nadom, pomirenjem i prijateljstvom.

(Hrvatska grančica)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments