SAVEZ U AKCIJI

SAVEZ  HRVATSKIH DRUŠTAVA BERLINA ODRŽAO REDOVNU, IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU I USVOJIO PLAN RADA ZA 2011/2012. GODINU
piše: Sonja Breljak
Berlin/
Savez hrvatskih društava Berlina kojim predsjedava Ivan Bitunjac, održao je redovitu, godišnju, izvještajnu skupštinu. Ova krovna udruga  okuplja osam društava berlinskih Hrvata – SD Croatia, Zavičajni klub Bugojno, KK Kroatia,  Zavičajni klub Tijarica, Zavičajni klub Brođani, HKD V.F. Mažuranić, Društvo prijatelja hrvatske dopunske škole i Ogranak HDZ-a Stjepan Radić. Predstavnici udruga i društava su na godišnjoj skupštini razmatrali prošlogodišnji plan i njegovo ostvarenje te usvojili i plan rada, odnosno aktivnosti koje društva i udruge iz sastava Saveza, zajednički organiziraju, pripremaju i provode u 2011. i 2012. godini. Među takvim aktivnostima je Blistava noć klasike. Predstavnici udruga su ovom prigodom razmotrili pripreme za ovu izvrsnu glazbenu priredbu koja se ovo godine održava četvrti puta, 22. svibnja.
Ovogodišnja Blistava noć klasike dobila je pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića što ovom događaju u organizaciji Saveza hrvatskih društava dodatno daje na značenju a ujedno i  organizatore  stavlja pred veliku odgovornost kako bi pripreme i ostvarenje ovog projekta imalo i zadržalo kao i do sada, visoku umjetničku i organizacijsku razinu. Blistva noć klasike ima ove godine i dobrotvornu nakanu, naime, posvećena je Vukovaru kojemu će i biti upućen koncertni prihod.
U planu rada Saveza hrvatskih društava Berlina našlo se, pored Blistave  noći klasike, još par hvale vrijednih projekata. Tako će, nakon nedavno vrlo dobro provedene akcije prikupljanja odjeće i obuće te drugih potrepština i novca potrebnima  u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ova akcija biti ponovo pokrenuta. Neposredni provoditelji, ispred  Saveza hrvatskih društava, kao i kod prethodne akcije …Stipan Pervan, Elizabeta Kopić i Sonja Breljak …već sada poručuju: -Pripremite   kartonske kutije sa odjećom i obućom koju ne trebate vi i vaši ukućani! O svemu ostalome   bit ćete uskoro  podrobno obavješteni putem letka. Akcija će biti provedena u lipnju /5. lipanj, 12. lipanj i 19. lipanj/ prije nedjeljnih misa. Pomoć se prikuplja za Dom invalida u Vrlici, potom za Caritas u Kninu i Caritas u Vukovaru.
Savez hrvatskih društava Berlina je u svom planu zacrtao i održavanje Dana Hrvata Berlina. Umjesto dosadašnjih nogometnih natjecanja, rješeno je da se ove godine organizira natjecanje u boćanju koje u Berlinu ima dosta pristalica. Ova zajednička organizacijska aktivnost Saveza,  predviđena je za subotu, 18. lipnja 2011. godine.
Još je aktivnosti iz plana Saveza vrijednih spomena. Ponovo će kao i niz godina prije, Savez hrvatskih društava organizirati …zajedno s prijateljskom općinom Charlottenburg -Wilmersdorf …obilježavanje rođendana Marka Marulića i okupljanje pred spomenikom ovom velikanu ispred vijećnice Wilmersdorf, 18. kolovoza.
Ponukani prijateljskim gestama i pozivima iz Vukovara nakon nedavnog novčanog priloga učeničkom domu u Vukovaru, Savez hrvatskih društava ima nakanu organizirati put i posjet Vukovaru. Nakon što utvrdi najpovoljnije okolnosti ovog puta, te odgovarajuće vrijeme, o tome će Savez pobliže, naknadno, izvjestiti i širu javnost.
Planirane aktivnosti za tekuću godinu, Savez će …prema onom što smo čuli na skupštini … zaključiti organiziranjem zajedničke božićne zabave. Ponukani uspješnim prošlogodišnjim božićnim okupljanjem, u Savezu su uvjereni kako će interes udruga i njihovih članova, biti  veći nego je to bio prošle godine.
Bude li i  ostvarenje aktivnosti zacrtanih  u plan, na potreboj  razini, udruge iz sastava Saveza  hrvatskih društava Berlina će imati dosta posla ali i dosta zadovoljstva, kroz  zajednički volonterski, nesebičan i  i vrijedan, dobrotvorni, sportski i kulturni rad.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Svaka čast društvima za pohvalu

kad se u klubu,udruzi,zajednici, uvjek nešto novo radi, vrti i organizira,nemože se dogoditi da društvo stagnira.