JEDAN MANJE

KAJ GOD!
Ivek Milčec
Prekjučer, kasno na večer, nazval me stari frend Miki i predbacil mi da zakaj sam zatajil suradnju s “ljevičarskim HG Berlin” internet-portalom koji stalno napada prmijerku Kosor i jedinu, pravu “državotvornu” stranku u zemlji.
Na pitanje, tj. nek objasni kak on to misli  “ljevičarskim portalom” odgovoril mi da je svjestan velikih HDZ propusta u vođenju državom, ali ipak je to respektabilna stranka s najvećim brojem članova demokršćanske orijentacije i da bi mnoge zapadnoeuropske stranke bile itekako sretne da imaju toliki broj aktivnih pristaša.
Kad sam Mikiju odgovoril da sam vrlo skeptičan kaj se broja aktivnih članova tiče a svoju tvrdnju potkrijepil podatkom da se donedavni član HDZ, naš zajednički prijatelj Tony ispisao i poslao središnjici člansku iskaznicu s popratnim pismom, moj “državotvorni” prijatel poslao me k vragu i ljutito spustio telefonsku slušalicu. Kaj god!
Toniyevim odlaskom iz HDZ članstva, stranka više nema …kao što se uporno tvrdi …220.000  članova nego 199.999 tisuća!  Ali ni ta brojka nije točna ak se uzme u obzir da je jučer …nedjelja, 20. ožujka …premijerka i predsjednica HDZ, Jadranka Kosor u muzeju Mimara primila novih tisuću članova u mladež jedine i najveće “državotvorne” stranke.
Ma, te političke seanse podsjećaju me na neka, prijašnja vremena kada su …najčešće bez pitanja …mlade ljude upisivali u svakakve organizacije a sav taj ritual bil je popračen zastavicama, glasnim klicanjem i pjesmom.
Kak današnji  (21.03.) Jutarnji list piše da je predsjednica HDZ  “uz širok osmijeh na licu, podijelila članske iskaznice i održala motivirajući govor o tome kak je stranka, kojoj je ona na čelu, stranka čestitih ljudi… koja neće dopustiti da Hrvatska pocrveni onak kako ovih dana govore drugovi i drugarice”!
Za vjerovati je, da je svakome jasno na koga je premijerka mislila kada je spomenula “crvenizaciju” Hrvatske!
Naime, i onim apolitičnima jasno je da smo u predizbornoj godini u kojoj se, kao i u svakoj do sada, izvlače na svjetlo dana omiljene teme: partizani, ustaše, socijalizam, komunizam, crveni, žuti i zeleni vragovi, pravedni i krivovjerni … Umjesto da je rekla kada će biti izbori, kada će se  …sada je jasno da to neće biti lipanj … završti pregovori s EU, zašto su sve brojniji prosvjedi, ona je u svom govoru hvalila prvo sebe i svoju stranku a oporbene nazvala drugaricama i drugovima zaboravljajući pritom pogledati u vlastito, stranačko dvorište. U kojem ima mnogo onih koji su crveno perje zamjenili nježnijim bojama i postali pravednici. Kaj god!
Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza, prozivati hrvatsku oporbu da želi obojiti zemlju ponovno u crveno tj. obnoviti komunistički sustav, obična je floskula i politička nebuloza.
Sva ispitivanja javnoga mnijenja pokazuju da je velika HDZ sreća da se izbori ne održe sada jer bi ta, kako sami sebe vole zvati, “jedina državotvorna” stranka doživjela totalni izborni fijasko!
Da je tome tako, pokazuje istraživanje agencije Mediana Fides a rezultati su sljedeći: 58,3 posto građana Hrvatske želi izbore u lipnju, a uz SDP 26,7%, HDZ 15,1%  u novi saziv Sabora ušao bi još samo HNS sa 5% glasova.
Samorazvikani, narcisoidni političari: Friščić, Kerum, Bandić, Čehok, Adlešič i njima slični doživjeli bi politički brodolom od kojeg bi se teško oporavili a neki bi ostali zauvijek – potopljeni.
Jasno i opoziciju na čelu s SDP prate  “sjenke” prošlosti. Nakon pobjede 2000.  i neuspjelog, šesteročlanog koaliranja ostali su mnogo toga dužni. Zbog toga i sada, kada se Hrvatska nalazi u teškoj gospodarskoj, financijskoj, političkoj, moralnoj i društvenoj situaciji, pušu na hladno.
Stoga su vrlo oprezni u izjavama o “šetajućim-demonstrantima ” koji, usput rečeno, osim HDZ ne štede ni opoziciju prigovarajući im da su, u nekim segmentima, slični vladajućima. S druge strane vladajući HDZ proziva oporbu, mašući praznim dokazima, novčano pomaže i stoji uz prosvjednike i na taj način šteti završetku pregovora sa EU.
Premijerka tvrdoglavo zaoštrava i ignorira zahtjev  da u Saboru  podastre dokaze o rušilačkim i destruktivnim oporbenim namjerama. Osim što je najavila oporbi politički rat zaoštrila je odnose s Pantovčakom optužujući Predsjednika za kršenje ustavnih ovlasti i (u nedavnim konzultacijama sa svim parlamentarnim strankama) svrstavanje uz oporbu.
Uz uobičajeni predizborni folklor, slika nasmiješene premijerke prisutna je u svim TV vijestima i Dnevnicima a po samoreklami nadmašila je mnogo poznatije i uspješnije svjetske političare i političarke.
S druge strane, kada u aktualnome Saborskom prijepodnevu mora odgovarati na pitanja oporbenih zastupnika, nerijetko …zbog vrlo oštrih pitanja …zatraži barba Lukinu pomoć i zaštitu. Od “crvenih aždaja.”
To njezine kolege po funkciji ne rade, nego odgovaraju na sva pitanja crvenih, crnih, žutih i zelenih-zastupnika!
Eto, s ovih nekoliko rečenica želim prijatelju Mikiju odgovoriti zašto sam, kao i velika većina hrvatskih građana i birača, nezadovoljan vođenjem državne politike pod vodstvom HDZ i, kako ju od milja zovu, premijerke Jace.
Uz sav njezin trud i optimizam, vjerujem da će hrvatski birači politički kazniti HDZ i poslati ga na neko vrijeme u opozicijske klupe. Koje nisu, kako neki misle, nečasne već naprotiv-časne.
Prava demokracija mora imati kvalitetnu oporbu kojoj je zadatak kontrolirati, usmjeravati i prigovarati vladajućima da za dobro naroda i države -bolje rade. A onima, koji etiketiraju ovaj portal ljevičarskim poručujem da je to njihovo pravo i na to nemam nikakvih primjedbi.
Neću ni polemizirati ak me netko nazove – ljevičarem. Samo ću reći: kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor Arbanas
13 years ago

Brojka (ili broj ako ne ćemo ruskin nego hrvatski) aktivnih pristaša, drugarica i drugova koji licemjerno žive na HDZ-jaslicama ili hrvatskom međunarodnom dugu, jamči 30% glasova na izborima pa se ne moraju niti u snu bojati “totalnoga izbornoga fijaska”! Širok osmijeh na licu glinene babe Tračerice, koje nikako da pocrveni, jamči bezveznjacima poput Friščić, Kerum, Bandić, Čehok, Adlešič sigurnu budućnost? Osim toga, zar joj se svi oni koji ju nazivaju premijerkom, ne uvlače u guzicu? Ona nije premijerka, nego predsjednica vlade (koja vlada nad nama, a ne upravlja državom). S “aždajama” ste, gospodine Milčec, prevršili mjeru tuđica koje nepotrjebno i… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Milčec Kaj se tiče promjene Vlasti koje bi se trebale Hrvatima prije danas nego sutra dogoditi i hrvatski građani bi danas dobro znali koga bi izabrali. Kaj vi mislite koliko je HDZ suodgovoran sa svojim u mjesto da su im primjer nepodobštinama njihovog trovanja,koja je to šteta učinjena mladim generacijama a nigdje zaštita. U Njemačkoj je tako uobičajno dok jedni zgrću drugi malo podjele a kaj će SDP djeliti kad su ovi sve raskopali ili bolje rečeno sebi u džep strpali. A to je upravo to što će i iduću vladu mučiti a ovi će ih kao navodno… Read more »