VIDIMO SE U DOMOVINI

tekst: Sonja Breljak
foto: Sanja Husajina... foto album

053Berlin/ Hrvatska katolička misija je, nakon subotnje svečane akademije održane u dvorani Radio Berlin Brandenburg, 50. obljetnicu djelovanja obilježila i svečanim misnim slavljem u crkvi svetog Sebastiana.

Kako je to bilo jedino ovonedjeljno misno slavlje na hrvatskom jeziku a i prigoda vrlo svečana i poticajna, nazočio joj je veliki broj vjernika. Popunila su se opet jednom sva mjesta u crkvi svetog Sebastiana i svi su uživali u samozatajnoj vjerskoj bliskosti već kod ulazne pjesme “Ti Kriste kralju vjekova”. Glazbeno je ovo misno slavlje pratio veliki mješoviti misijski zbor te klapa Poverello.

Misno slavlje je predvodio kardinal Vinko Puljić a koncelebrirali su brojni svećenici i đakoni, domaći i gosti koji su za prigodu obilježavanja 50 obljetnice HKM Berlin, doputovali s raznih strana Njemačke i Europe.

Kardinal Vinko Puljić se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na tri oslonca hrvatskih vjernika. To su križ, štovanje Majke Božje, Isusove majke te vjernost crkvi i Papi.

Kardinal je također pozvao sve  ne zaboraviti svoj rodni kraj, svoje bližnje, grobove predaka. Pozvao je i na budnost i ne zaborav, neprestano njegovanje kulture i identitete a ne utapanje u okolinu. Istaknuo je kako je lijepo i u redu poštovati pravila i zakone domaćina i kako tako i treba biti ali i upozorio kako te ne znači potrebu zaboravljanja svoga već upravo suprotno,. potrebno je ne zaboraiti svoj identitet već ga njegovati i prenositi na nove generacije.

Pokažite i gdje su grobovi djeda i bake. Ako to zaboravite, sutra će i oni zaboraviti na vas, rekao je između ostalog kardinal Vinko Puljić u propovijedi svečanog misnog slavlja u povodu 50. obljetnice HKM Berlin te pozdravo na rkaju sve, riječima:-Vidimo se u domovin!

Pri kraju obreda, okupljenima  se s čestitkama za rođendan Misije, obratio i pater Manfred, ispred Berlinske biskupije a govorio je i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr  Gordan Grlić Radman.

Nakon misnog slavlja je iza crkve upriličen objed za sve vjernike te se druženje i slavlje u povodu 50. rođendan HKM Berlin, nastavilo i cijelo popodne. Imalo se šta i slaviti!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments