DOMOLJUBLJE NA DJELU

Anton Kikaš u Stuttgartskom “Velebitu”

 tekst i foto: Josip Mayer
SAM_4599Stuttgart/
U organizaciji Hrvatske katoličke misije  Stuttgart, Hrvatske kulturne zajednice 1984. Stuttgart te Hrvatske zajednice Hercegovina Stuttgart, u prostorijama HKUŠ Velebit Stuttgart, predstavljen je dokomentarni film redatelja Jakova Sedlara pod naslovom. „Nisam se bojao umrijeti“, koji govori o domoljubnoj misiju što ju je  1991. godine sproveo naš, sada već sve više poznati iseljenik, uspješan poslovni čovjek, istinski domoljub i pjesnik iz Toronta, Anton Kikaš.

Okupio se  jedan uzorni broj posjetitelja iz društvenog, kulturnog, glazbenog, gospodarskog i političkog života naših iseljenika.

Projekciji filma je nazočio i Slavko Novokmet, generalni konzul RH u Stuttgartu koji je pozdravio goste te se ujedno osvrnuo s nekoliko riječi, na domovinska poratna vremena napomenuvši kako se često puta voli dati veće priznanje zemljama koje su Hrvatsku nakon oslobođenja priznale a da se pri tome ne podsjetimo da su upravo hrvatski branitelji ti, koji su za Hrvatsku patili, mnogi bili ranjeni, mnogi od njih ostavivši svoje živote za obranu domovine.

Slavko Novokmet je zahvalio Antonu Kikašu na svemu što je činio za hrvatsku domovinu. Ujedno se osvrnuo na domovinsko iseljeništvo koje je neumorno pomagalo kada je domovini najteže bilo, te se  i zahvalio svima  na čvrstoj pomoći domovini i na zajedništvu.

SAM_4592Projekciju filma o Antunu Kikaša posjetio je i generalni konzul BiH,  Zvonko Mišković, koji je također pozdravio sve nazočne goste te se, uz branitelje,  osvrnuo i na hrvatsko iseljeništvo, zahvalio na svim dobrim djelima, te napomenuo i značenje iseljeništva, sakupljanja humanitarne pomoći i hrabrih ljudi poput domoljuba Antona Kikaša koji su se osudili, u vatrenim vremenima, riskirati vlastitu glavu i vlastitu egzistenciju kako bi pomogli ranjenoj domovini Hrvatskoj. – Da vas sviju zajedno nije tada bilo dragi moji, tko zna gdje bi se danas Hrvatska nalazila a gdje Bosna i Hercegovina! Goste je pozdravio i predsjednik HKZ Stutgart, Zrinko Jurić te zahvalio, na brojnoj posjeti.

Posjetiteljima se obratio i Anton Kikaš, junak, domoljub i dobar čovjek. U toku pozdravnog govora, iz njegovih očiju je sijalo domoljublje, vidjelo se je to i na njegovom licu na kojemu smiješak nije izostao, unatoč svih muka i patnji koje je doživio u onim teškim ratnim godinama organizirajući svom hrvatskom narodu oružje za obranu.

Kikaš se  ujedno osvrnuo i na sveukupnu iseljeničku pomoć i svoju domoljubnu misiju u filmu koju vidi podijeljenu na tri dijela: prvo -onaj brutalni dio agresora na Hrvatsku, drugo -onaj iseljenički društveni dio u organizaciji različite iseljeničke pomoći. Treće – njegova radna prisutnost i veliko domoljublje prema svom narodu i domovini koje želi podijeliti sa svima i ujedno je prenijeti i na mlade iseljeničke generacije, kako se ne bi samo iz domovine odlazilo, već i vraćalo te je  usavršavalo i izgrađivalo.

SAM_4614Uz domoljubne pjesme Antona Kikeša i glazbu benda „Crvena ruža“, gosti su imali priliku zajednički se družiti do kasno u noć.

Uz lijepu brošuru u kojoj je sve opisano, bila je prilika kupiti i CD filma redatelja Jakova Sedlera koji nas je posjetio i prošle godine u HKM u Stuttgartu, predstavljajući svoj film “Istina o Jasenovcu”.

U svakom slučaju oba filma su iako i žalosna, vrlo zanimljiva i poučna, vrijedan povijesni materijal važan i za školovanje i obrazovanje  budućih generacija.

Odaslana je ujedno i poruka onima kojima Hrvatska baš i nije toliko pri srcu, da su hrvatsko iseljeništvo i matična domovina Hrvatska, nerazdvojiva misija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments