TAMBURAŠKI BREVIJAR NA DAR WELLEBITU

HRVATSKA KULTURNO UMJETNIČKA I SPORTSKA ZAJEDNICA ORGANIZIRALA SVEČANI KONCERT U POVODU 20. OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE
tekst i foto: Sonja Breljak  …foto album ispod teksta
Berlin/
Ako ste propustili koncert u Hrvatskoj zajednici u povodu  20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, propustili ste puno. Naime, glavni akteri ovog svečanog koncerta bili su članovi Tamburaschen Chor Wellebit 1902. A njih je, kao i obično, vrijedilo poslušati. Ovi predani  zaljubljenici u tamburu koji ravno 110 godina s koljena na koljeno prenose instrumente, notne bilježnice i melodije iz Hrvatske  koje im je u zalog ostavio osnivač orkestra, Hrvat Franz Krznar, najljepši su glazbeni biser koji se može zamisliti. U Hrvatskoj zajednici nastupili su po četvrti puta. Kao vokalna solistica i ovaj puta je s njima nastupila Đurđa Brozičević i sama članica Zajednice. Biranim, pozdravnim riječima punim poštovanja njemačkim gostima se obratio predsjednik Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, Željko Matić. Koncertu je nazočilo oko stotinu sretnika koji su u najavi događaja prepoznali kvalitetnu i ugodnu glazbenu i kulturnu večer. Prihod s koncerta Zajednica je namijenila Hrvatskoj nastavi u Berlinu i novčani prilog tijekom večeri i uručila, koncertu nazočnoj koordinatorici Hrvatske nastave Berlin, Suzani Mihaljević i učiteljicama Marini Maganić i Raheli Fay.
Koncert je izveden u dva dijela. Wellebit je večer započeo Lijepom našom, nastavio starim Welebit maršem,  potom pjesmama Oj ti vilo, Tiha noći, Na saoniku, Mariana, Slušaj mati, Crven ti rubac, S one strane Plive te prvi dio koncerta završio veselim čardašem Milena. U nastavku je bilo izuzetno veselo uz pjesme Vesela je šokadija, Na livadi pod jasenom, potom U boj, Potočić maleni, Hvalile se kaštelanke …Što reći, predivna glazbena priredba. Posjetitelji su pjevali zajedno s vokalnom solisticom, Đurđom Brozičević.
Slušati Wellebit uvijek je doživljaj. Po završetku glazbenog dijela večeri, predsjednik Zajednice je članove Wellebita obradovao lijepim darom.
Naime, voditelju Wellebita, Horstu Budeu, predao je Tamburaški brevijar, prvu antologiju o tamburi i tamburašima u Hrvatskoj, autora  Mihaela Ferića, doajena hrvatske tamburaške glazbe u kojoj je i ime i djelovanje Wellebita iz Berlina našlo svoje mjesto.  Dar je Wellebitu iz Hrvatske poslala Šokadija Zagreb, društvo za promicanje hrvatske kulture i baštine. Uz Tamburaški brevijar, Šokadija  je Wellebitu poslala i pismo u kojemu iz pera predsjednika, Martina Vukovića, pozdravlja Wellebit, poziva na suradnju i gostovanje u Hrvatskoj.

Divan dar za Wellebit na dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zaslužili su oni to. I više od toga. Do puta  ovih glazbenika u Hrvatsku, do sada nikada nije došlo a evo sve govori kako bi se to uskoro moglo uistinu i dogoditi.
Predsjednik Zajednice, Željko Matić, ovom je prigodom obavijestio Wellebit i sve nazočne kako je na berlinskom groblju Reinikendorf, pronašao nadgrobnu spomen ploču Franca Krznara i njegove supruge Elisabeth te je Wellebitu darovao  fotografiju pronađenog spomen obilježja njihova osnivača koji je htijući svojevremeno put Amerike, u Hamburgu upoznao svoju buduću suprugu. Ljubav ga je tako zadržala u Berlinu sve do smrti ratne 1945. godine.
Srećom, s njegovom smrću nije zaustavljena i povijest tamburaškog orkestra kojeg je Krznar osnovao iz nostalgije za domovinom i ljubavi prema tamburi i glazbi. U tom djelu i danas nakon 110 godina, zahvaljujući vrijednim Nijemcima koji su iz decenije u deceniju s ljubavlju njegovali i prenosili hrvatsko ime, note, instrumente i melodije, i mi danas s radošću uživamo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments