“NE DIRAJTE MI RAVNICU” I IZ BERLINA

KONCERT MIROSLAVA ŠKORE U ZAGREBU: Četvrtak, 30. svibnja 2019.  u  21:15, Zagrebačke fontane, Ulica Hrvatske bratske zajednice

Tatjana Rau, urednica Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske HRT-a

Plakat za koncert u Zagrebu_page-0003Zagreb/ Na Dan Grada Zagreba i Dan branitelja Grada Zagreba održat će se veliki koncert povodom 30. obljetnice pjesme Miroslava Škore ”Ne dirajte mi ravnicu”, pjesme koja je odigrala kultnu ulogu u vrijeme Domovinskog rata i postala  svojevrsnom himnom vojnika, izbjeglica i iseljenika u obrani Hrvatske.

Pjesmu je 01. kolovoza 1991. tijekom progona mještana Aljmaša prvi put službeno stavio u program Radio Osijeka Željko Barba, današnji urednik Odjela glazbenih sadržaja Hrvatskoga radija, i to pod njezinim prvobitnim nazivom ”Ja ću se vratiti”. U tom suludom, stravičnom trenutku aljmaškog šlepa, prognanici su poručivali da će se vratiti! Od tog trenutka, pjesma koju je sam narod kasnije preimenovao u ”Ne dirajte mi ravnicu”, zavladala je srcima naše domovinske i iseljene Hrvatske.

Zanimljivo je da je ova pjesma nastala u Pittsburgu u vrijeme Škorina boravka u Sjedinjenim američkim državama i njegove suradnje s Jerryjem Grcevichem, majstorom svih glazbala koji čine tamburaški ansambl i voditeljem glasovitog iseljeničkog tamburaškog orkestra u Americi. Dobitnik je brojnih nagrada i uvršten u Tamburitza Hall of Fame. Očekuje se da će se i sam Jerry pridružiti Miroslavu Škori na zagrebačkom koncertu.

Uz Miroslava Škoru i njegov orkestar nastupit će Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i tisuću tamburaša iz cijele Hrvatske.

Organizatori koncerta su Grad Zagreb, Zagrebačka filharmonija i Campus, a koncert će izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija.

Ovoj obljetnici, uz programe HRT-a, svesrdno se pridružuje i Međunarodni radijski kanal i web portal Glas Hrvatske (Škoro je gost u emisiji Hrvatima izvan domovine ovaj četvrtak u 20:30 na Glasu Hrvatske i Prvom programu Hrvatskoga radija, op.u.) te u suradnji s hrvatskim zajednicama u svijetu prikupljamo video snimke izvedbe ”Ne dirajte mi ravnicu” od Vancouvera do Aucklanda koje objavljujemo na društvenim mrežama i web portalu, premošćujući daljine koje nas dijele i potvrđujući koliko Hrvati zajedno dišu ma gdje bili! Pridružite nam se!

Ovaj poziv snimiti “Ne dirajte mi ravnicu” širom svijeta, među hrvatskim zajednicama, Glas Hrvatske, točnije kolegica Tatjana Rau,  proslijedila je i Hrvatskom glasu Berlin a mi dalje uputili Ženskom vokalnom sastavu “Lastavice” koji djeluje pri Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Tako će se pjev iz Berlina i poznati kraj refrena “ja ću se vratiti”  pridružiti glasovima Hrvata iz cijelog svijeta. /Urednica/

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments