NOVA KNJIGA ADOLFA POLEGUBIĆA

Frankfurt na Majni/U izdanju “Fromm Verlaga” iz Saarbrückena na njemačkom jeziku objavljena je knjiga dr. Adolfa Polegubića “Katholische Laien in Kroatien – Ihre Spiritualität, ihre kirchliche und gesellschaftliche Position und ihre Institutionen” (Katolički laici u Hrvatskoj – njihova duhovnost, crkvena i društvena pozicija i njihove institucije). Podloga knjige je autorova doktorska disertacija, obranjena 1997. godine na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču. Svoja istraživanja na području laikata u Crkvi i društvu u Hrvatskoj autor je nastavio i u kasnijem razdoblju kojih je plod i upravo objavljena knjiga na njemačkom jeziku.

Knjiga na 272 stranice predstavlja, analizira i kritički vrednuje povijesni razvoj katoličkog laikata u Hrvatskoj s naglaskom na smjernicama i mogućnostima djelovanja laika u hrvatskoj Crkvi i društvu u budućnosti.

Nakon uvodnoga dijela, u kojem autor pojašnjava terminološko određenje pojma “laik”, u drugome poglavlju govori se o počecima Hrvatskoga katoličkog pokreta i njegovu razvoju do 1945. godine. Treće i četvrto poglavlje pod naslovima “Katolički laikat u Hrvatskoj u svjetlu Drugoga vatikanskog sabora” te “Laici u Crkvi u Hrvatskoj od 1972. do 1988. godine” svjedoče o živoj praksi organiziranja katoličkog laikata u Hrvatskoj po načelima i smjernicama Drugoga vatikanskog koncila, koja je pod režimom komunističkog sustava pokušala biti potpuno ugušena. “Promjene 1989/90. u društvu i Crkvi u Hrvatskoj” naslov je petoga poglavlja u kojem autor u svjetlu demokratskih promjena u Hrvatskoj analizira stanje katoličkog laikata, a u šestome poglavlju pod naslovom “Laici u Crkvi i društvu u Hrvatskoj – najnoviji razvojni pravci od 1992.” daje pregled njegova razvoja nakon 1992. godine.

U posljednjem poglavlju Polegubić donosi prognoze o razvoju hrvatskog laikata u budućnosti. Na temelju aktualne situacije laikata u Hrvatskoj te njihova apostolata i angažmana promišlja o mogućnostima ostvarivanja njihova djelovanja u dva pravca: na području Crkve i društva.
Sažeci knjige objavljeni su na engleskom i hrvatskom jeziku.

Dr. Adolf Polegubić rođen je 1962. godine u Šibeniku. Pastoralni je teolog, novinar i pjesnik te glavni urednik mjesečnika hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj “Živa zajednica” koji objavljuje Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni. Dosad je objavio deset knjiga iz područja pastoralne teologije, novinarstva i književnosti (poezija)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments