URINARNA INKONTINENCIJA

Nehotično otjecanje mokraće kod odraslih

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Statistika

Nehotično otjecanje mokraće (urinarna inkontinencija) postaje sve veći zdravstveni problem. Jednim dijelom je to zbog toga što se životni vijek sve više produžuje pa ima sve više starijih ljudi. Drugim dijelom je to stoga što su ljudi danas zdravstveno sve bolje prosvijećeni, pa više toliko ne skrivaju i ne taje tu svoju neugodu.

Kod žena koje imaju oko 40 godina bolesna je svaka deseta.

Kod žena koje imaju oko 60 godina života bolesna je svaka peta.

Kod starica od oko 80 godina bolesna je svaka treća.

Kod žena koje su više puta rodile takvo stanje je još češće.

Kod starijih muškaraca takav problem ima svaki sedmi.

 Psihološke posljedice bolesti

Nehotično otjecanje mokraće ženama i muškarcima ruši njihovo samopouzdanje. Oni se stide svoje bolesti i boje se da bi to mogla primijetiti njihova okolina. Zato se svojevoljno povlače i izoliraju od društva, žive pretežno zatvoreni u svojim stanovima i postaju depresivni. Na taj način gube svoj društveni život i prijatelje. Iako u Hrvatskoj bolesnici mogu besplatno na liječničku doznaku dobiti uloške ili pelene, postoji briga oko nabavljanja tih potrepština. Budući da mokraća nagriza kožu intimnog dijela tijela, bolesnici moraju stalno koristiti zaštitne kreme za kožu.

 Uzroci bolesti

Na dnu zdjelice nalazi se splet mišića koji su odgovorni za smještaj i pridržavanje organa u tom području. Kod žena su to maternica, rodnica, mokraćna cijev i otvor debeloga crijeva.

Kod muškaraca se na dnu zdjelice nalazi mokraćna cijev, prostata te otvor debeloga crijeva.  U starijoj dobi i kod žena i kod muškaraca mišići na dnu zdjelice postaju mlohavi i počinju popuštati.

 Žene

Kod žena nehotično kapanje mokraće počinje najprije prilikom kihanja, kašljanja ili smijanja. Osim nehotičnog otjecanja mokraće, kod žena može nastati i spuštanje maternice i rodnice. To se zove prolaps maternice ili rodnice. Žene s takvim problemom imaju češće upale spolnih i mokraćnih organa, što se mora liječiti antibioticima. Kad se upala smiri, ženi će ginekolog ili urolog savjetovati daljnje liječenje.

Muškarci

Stariji muškarci imaju često povećanu prostatu. Ona im pritišće mokraćnu cijev i remeti mokrenje. U starosti se ionako smanjuje volumen mokraćnoga mjehura pa se i zbog toga javlja nevoljno otjecanje mokraće.

To se može javiti kao popratna pojava kod moždanoga udara, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.

 Vrste liječenja

1. Kod nekih bolesnika pomažu lijekovi Driptane tablete ili Detrusitol kapsule.

2. Operacije

Ako lijekovi ne koriste, preporuča se operacija kojom se učvršćuju mišići na dnu zdjelice. Operateri (kirurzi, ginekolozi ili urolozi) u dno zdjelice ugrađuju plastične vrpce ili mrežice kojima podižu i učvršćuju maternicu, rodnicu ili mokraćnu cijev. Postoji i način da se oko mokraćne cijevi u tijeku operacije stavlja specijalno plastično punilo koje sprečava nehotično otjecanje urina.

3. Mokraćni kateteri:

Kod starijeg i nepokretnog muškarca, koji je vezan uz krevet, ponekad se stavlja trajni mokraćni kateter. To je meka gumena cjevčica koju liječnik uvodi u mokraćnu cijev. Takav kateter odvodi mokraću do vrećice koja je pričvršćena uz krevet. No pri tome se, popratno i neželjeno, često javljaju infekcije mokraćnih putova.

Postoji i vanjski ili kondomski kateter. On se samo natakne na muško spolovilo i pričvrsti se. On odvodi mokraću do urinarne vrećice koja može biti pričvršćena ispod odjeće na bolesnikovu nogu, ukoliko je bolesnik pokretan. Danas se starijim muškarcima sve češće stavljaju pelene. Na taj način se izbjegava upala mokraćnih putova ili začepljenje katetera, a bolesnik se osjeća ugodnije i sigurnije.

4. Elektromagnetska stimulacija mišića na dnu zdjelice:

Ta metoda je ambulantna, bezbolna i prikladna je za mlađe bolesnice. Žena sjedne na specijalnu stolicu u koju su ugrađene elektrode koje isijavaju magnetsku struju. Na taj način se stimuliraju i učvršćuju mišići na dnu zdjelice.

5. Laserska fototermoterapija:

To je novija, bezbolna metoda ambulantnoga liječenja. Tom terapijom se laserskim snopom zraka stimulira i obnavlja ženino tkivo u rodnici. Kod žena višerotki rodnica i mokraćna cijev su često proširene i labave. Laserski snop učvršćuje takvo labavo tkivo i time sprečava spuštanje maternice kroz rodnicu.

Kod žena u menopauzi dolazi do smanjenja ženskih spolnih hormona. Radi toga nastaje stanjenje i isušivanje sluznice rodnice. Takva se sluznica laserskim zrakama može uspješno oporaviti. Procedura se provodi nekoliko puta tjedno po dvadesetak minuta.

Prije liječenja laserom ženama se preporuča u vaginu stavljati lijek Cicatridina u obliku vaginalnih čepića (vagitoriji) i vaginalne kreme. U tom lijeku nalazi se aktivna tvar hijaluron koja regenerira i učvršćuje sluznicu rodnice i mokraćne cijevi.

Laserska terapija je djelotvorna kod 95% bolesnih žena i u zagrebačkim bolnicama se uspješno primjenjuje.

Liječenje Cicatridinom osobito se preporuča starijim ženama koje su slabije pokretne ili koje radi obilnijeg nevoljnog istjecanja mokraće moraju stalno koristiti uloške ili pelene.

6. Fizikalna terapija:

Bolesnicima oba spola pomažu tzv. Kegelove vježbe. Tim vježbama se jačaju mišići na dnu zdjelice. Fizioterapeuti nauče bolesnike kako da više puta u danu voljno i ciljano stežu i opuštaju mišiće dna zdjelice.

7. Ishrana bolesnika:

Bolesnici sa nevoljnim otjecanjem mokraće trebaju izbjegavati namirnice koje nadražuju mokraćni mjehur: to su kava, jaki čaj, Coca-Cola, energetski napitci, alkohol, ljuta i kisela hrana. Pušenje je zabranjeno. Ukoliko bolesnik ima i kronični bronhitis, treba ga energično liječiti jer učestalo kašljanje pospješuje nevoljno otjecanje mokraće. Preporuča se ishrana s mnogo povrća. Time se suzbija zatvor stolice koji inače dovodi do naprezanja i pogoršanja osnovne bolesti.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments