JEZIK JE IDUĆA TEMA NATJEČAJA

tekst: Ante Karačić
Iserlohn/ Likovni natječaj je jubilarni 20. po redu a literarni se organizira treći puta.

Ukupno smo do sada imali sudionike iz 21 zemlje od Australije i Tasmanije preko Europe do Južne Amerike: Čile, Argentina i Bolivija.

Do sada je sudjelovalo preko 7000 djece, preko 400 nastavnika iz preko 300 škola i udruga.
Projekt je ostvaren bez i jedne kune financiranja od strane institucija.
O literarnom dijelu natječaja stara se Jadranka Gradac – Hrvatska matica za Ruhrgebit koja je i ove godine predložila temu.

Tema je: JEZIK (riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost).

Natječaj ćemo objaviti do kraja školske godine.

Prva izložba i odluka žirija ce se kao i uvjiek održati u Iserlohnu a završna u Zagrebu. Imamo više prijedloga pa ćemo morati jedan odabrati.

Postoji još prostora za domaćinstvo i izložbu na dvije do tri lokacije, jedna Njemačka i  Austrija a dvije Hrvatska, BiH i Mađarska.
Imamo već neke prijedloga pa molim da se svi zainteresirani jave do kraja lipnja kako bi mogli odabrati najbolje.

Ovogodišnji natječaj je opet bio milenijski jer je u likovnom dijelu sudjelovalo oko 1300 djece a u literarnom oko 200.
Ostvarene su i dvije izvanredne izložbe u Lovasu i Karaševu koje su dovele do povezivanja Hrvata iz Hrvatske, BiH, Srbije i Rumunjske.

Kako je bilo u Karaševu može se vidjeti i u polusatnoj emisiji Rumunjske TV na hrvatskom jeziku. Izložbu su posjetili: naš veleposlanik iz Bukurešta,
predstavnik Hrvata u parlamentu Slobodan Gera,  gospođa Knezović i Tepeš iz HMI, kao i brojni rumunjski gosti –  predstavnici grada i županije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
Ante Karacic
4 years ago

Javili su nam se iz OS.Orasje Bih.Oni su prvi put ucestvovali u nasem natjecahju i postigli izvanredan uspijek.U likovnom djelu je Ruzica Benkovic osvojila 2 mjesto a Josipa Susilovic cetvrto.U literarnom djelu je Miro Jelcevic osvojio prvo mjesto a Magdalena Baotic cetvrto.Vrlo su zainteresirani za domacinstvo jedne izlotbe.Trebamo samo definirati pojedinosti i nagodinu se vidimo u Posavini.