POD OSOBITOM ZVIJEZDOM

Iz Priopćenje za medije Hrvatskog gospodarskog saveza

Frankfurt na Majni,/23. veljače 2015./ Ovogodišnji prijem Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj bio je pod osobitom „zvijezdom“.

Više od 130 gostiju iz diplomacije, politike i gospodarstva su u petak, 20. veljače 2015. u Industrijskoj i trgovinskoj komori Rheinhessen (IHK) nazočili potpisivanju Sporazuma o suradnji između Obrtničke komore Rheinhessen i Obrtničke komore Zagreb.

Samo iz Zagreba pristiglo je 20 predstavnika Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Zavoda za zapošljavanje Zagreb te Obrtničke komore Zagreb.

Govornici večeri bili su predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza, Mario Šušak, Oliver Burghardt, voditelj odjela za međunarodne poslove Industrijske i trgovinske komore Rheinhessen te dr. sc. Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika koja sada obnaša funkciju gradonačelnika.

Na početku godišnjeg prijema Hrvatski gospodarski savez se minutom šutnje prisjetio dr. Haralda Augtera (počasnog predsjednika Industrijske i trgovinske komore Rheinhessen te počasnog konzula Republike Hrvatske i predsjednika Njemačko-hrvatskog društva), koji je prije 15 dana neočekivano nakon kratke bolesti preminuo u 68. godini života.

Dr. Harald Augter je bio angažirani „graditelj mostova“ u njemačko-hrvatskim gospodarskim odnosima te su njegove zasluge nemjerljive i zasigurno ih nećemo zaboraviti, rekao je Šušak.

Uprava Hrvatskog gospodarskog saveza je u svibnju prošle godine odlučila od 2015. godine svake godine na godišnjem prijemu dodijeliti priznanje za angažman u njemačko-hrvatskim gospodarskim odnosima.

Prvo priznanje će prema odluci od 20. svibnja 2014. godine biti dodijeljeno „graditelju mostova u njemačkohrvatskim gospodarskim odnosima“ gospodinu dr. Augteru.

Priznanje, zlatnik iskovan u Hrvatskoj, posthumno je preuzeo gospodin prof. dr. Ungeheuer.

Mario Šušak se u svom govoru na otvaranju osvrnuo na proteklu godinu te na izglede za tekuću godinu. „Hrvatska u proteklim godinama nije napravila uvijek sve kako treba, no svjesna je svojih grešaka. Neosporno je da zemlja ima ogromni potencijal, no u ovom trenutku predstavlja još uvijek veliki izazov koji se u svakom slučaju isplati prihvatiti“, rekao je Šušak.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Njemačka je Hrvatskoj obećala slobodu kretanja radnika. To znači da radnik iz Hrvatske smije raditi u Njemačkoj. Prema podacima iz Središnjeg ureda za posredovanje poslova je od 01.07.2013. ukupno 36.674 Hrvata zatražilo radnu dozvolu u Njemačkoj. Samo u godini 2014. zatraženo je 29.199 radnih dozvola. U ovo nisu uračunati bračni partneri, ni visokokvalificirani radnici kao ni oni koji obavljaju samostalnu djelatnost. Prema procjeni Hrvatskog gospodarskog saveza je od pristupanja Europskoj uniji više od 60.000 Hrvata doselilo u Njemačku, napomenuo je Šušak.

Cilj Hrvatske moraju biti radna mjesta

IMG_4331-Krajnje je vrijeme da se shvati da ključ novih radnih mjesta nije država nego privatne inicijative odnosno poduzeća. Jednako tako je potrebno poboljšati investicijsku klimu i aktivno otvarati nova tržišta. No temeljna usmjerenost je vanjska trgovina. Kako bi se ostvarili svi ti ciljevi, odnosno postigla konkurentnost, potrebni su prije svega dobro i kvalitetno obrazovanje, razvoj znanosti i istraživački rad!

Ovdje se u prvom redu misli i na praksu tijekom obrazovanja! Hrvatski gospodarski savez tu je već godinama vrijedan partner u njemačko-hrvatskim gospodarskim odnosima, rekao je Šušak.

Već od 2007. godine provodimo URULAK projekt (Uči-Radi-Upoznaj / Lernen-Arbeiten-Kennenlernen) s gradom Zagrebom. Od 2010. godine s Obrtničkim učilištem.

Šušak je posebno istaknuo i posjet delegacije iz Zagreba. Program je već prijepodne bio vrlo ispunjen, od prijema kod gradonačelnika grada Mainza do obilaska spalionice smeća i Centra za strukovno obrazovanje Obrtničke komore Rheinhessen, Industrijske i trgovinske komore(IHK) Rheinhessen te kuće Mainz-Zagreb. Hrvatska strana po uzoru na njemački model planira izgradnju Centra za strukovno obrazovanje i tehnologiju u Zagrebu tako da

bi partnerstvo s Obrtničkom komorom Rheinhessen od početka profitiralo od velikog transfera znanja.

Svi termini bili su vrlo korisni i obećavajući. No vrhunac večeri bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Obrtničke komore Rheinhessen i Obrtničke komore Zagreb, nastavlja Šušak.

Voditelj odjela za međunarodne poslove Industrijske i trgovinske komore Rheinhessen, Oliver Burghardt, osvrnuo se na njemačka poduzeća koja već uspješno posluju u Hrvatskoj i na dugogodišnju iznimno dobru

suradnju svih prisutnih institucija. Posebno je istaknuo zasluge gospodina dr. Haralda Augtera u njemačkohrvatskim poslovnim odnosima.

Sadašnja zagrebačka gradonačelnica, gđa. dr. Sandra Švaljek, je u svom pozdravnom govoru napomenula da je potpisivanje Sporazuma o suradnji dviju Komora sljedeći važan korak za budućnost te snažna potpora obrtu i

industriji odnosno cijelom gospodarstvu.

Vjerujem da će međusobna gospodarska suradnja, poštivanje i prihvaćanje ideja i projekata biti vrlo uspješni te

da ćemo moći biti ponosni na profesionalna rješenja i učinkovitost. Zajednički cilj nam je podizanje standarda

života naših građana, a Sporazum o suradnji naš je alat kojim ćemo pokazati sposobnost u rješavanju

gospodarskih pitanja“, napomenula je dr. sc. Švaljek.

IMG_4252-U Zagrebu će se uskoro otvoriti prvi Centar za poduzetništvo koji će nuditi besplatnu stručnu pomoć poduzetnicima na mnogim područjima njihovog poslovanja. U tom one-stop-shopu će i inozemni investitori dobiti konkretne i točne informacije o svim pitanjima, vrsti potpore različitih institucija te o povoljnom kreditiranju od strane razvojnih banaka. Centar će nuditi i mogućnosti usavršavanja i savjetovanja. Istovremeno će Centar biti sastajalište za umrežavanje i razmjenu ideja. Drugim riječima Centar treba poboljšati poduzetničku klimu grada Zagreba.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Obrtničke komore Rheinhessen i Obrtničke komore Zagreb. Pored savjetovanja hrvatskih partnera pri izgradnji modernog centra obrazovanja u središtu Sporazuma nalazi se prije svega suradnja na području dobivanja mlade radne snage i stručnjaka. Sporazum o suradnji potpisali su Miroslav Čihak (zamjenik predsjednika Obrtničke komore Zagreb), Hans-Jörg Friese (predsjednik Obrtničke komore Rheinhessen) i dr. Stefan Zimmer (generalni direktor Obrtničke komore Rheinhessen).

U nastavku su gosti imali mogućnost druženja i razgovora do kasno u noć uz hrvatsko vino i hrvatske specijalitete.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments