OTJELOVLJENJE TIJELOVA

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak, Mirjana Klišanin i Sanja Husajina … foto album

IMG_5974Berlin/ Unatoč svim vremenskim prognozama koje su najavljivale popodnevnu kišu, pljuskove i nevrijeme, sunčano i vedro nebo pratilo je svečano misno slavlje na Gendarmenmarktu i procesiju okolnim ulicama pa do St. Hedwig katedrale, u povodu Tijelova/Fronleichnam 2019.

Svečano misno slavlje na prelijepom, povijesnom Gendarmenmarktu prva je postaja Tijelovske procesije.

Užitak je bio vidjeti toliki broj vjernika, prvopričesnike u bijelim odoricama, slušati Zbor i dječji zbor St Hedwig katedrale uz pratnju duvačkog orkestra pod ravnanjem Haralda Schmitta.

IMG_5994Posebno nadahnuto ovom je prigodom propovijedao nadbiskup dr. Heiner Koch.

Govorio je o potrebi za novim početkom, kako pojedinca tako i obitelji, gradova, država.  Možda je lakše kod zatvorenih vrata, ne činiti ništa i ostati pred njima. Za krenuti dalje, za novi početak, potrebna je hrabrost koju crpimo iz povjerenje u Boga, rekao je između ostalog dr Koch.

9c0de4dc-940b-4a4e-976e-6ec2e22124f8Po podjeli hostije u pričesti i završnog blagoslova, procesija je nastavila svoj put prema St Hedwig katedrali gdje je ispred, na stubama prema katedrali čekao Zbor Hrvatske katoličke misije Berlin.

Zbor HKM Berlin je pjevao pjesme “Hvali Sion”, “Zdavo tijelo” i na njemačkom jeziku pjesmu “Wenn wir das Leben teilen” dok su jednu prelijepu solo izvedbu imale i Ana Draganović i Matija Ćosić.  Zbor je glazbeno na klavijaturama, pratila Ana Draganović dok je voditeljsku, dirigentsku palicu, kao i uvijek, imala Matija Ćosić.

Zboru HKM Berlin pridužio se potom i Zbor St. Hedwig katedrale, te se zajedno pjevalo “Salve Regina…”

Nadbiskup Koch je na kraju vrlo srdačno zahvalio svima na sudjelovanju  u Tijelovskoj procesiji te je pozvao sve na prigodno druženje iza katedrale gdje su postavljeni štandovi s raznim ponudama jela i pića.

Ovoj svečanosti nazočilo je i više a ipak nedovoljno, vjernika HKM Berlin.  Pored Zbora, bio je tu i župnik, fra Edi Sokol koji je na drugoj postaji kod katedrale, preuzeo čitanja vjernika kao i naš đakon Nikola Horst Kaya koji se jako radovao pjevanju našeg zbora koji je, on to voli uvijek naglasiti, “pjevao svojevremeno i na njegovu ređenju za đakona”, upravo u St Hedwig katedrali.

Voditeljici Zbora HKM Berlin, Matiji Ćosić, nakon završetka svečanosti prišao je i nadbiskup Koch te pohvalio i zahvalio zboru na sudjelovanju u ovogodišnjoj  proslavi Tijelova.

IMG_5996Misno slavlje i ljepotu duhovnog susreta i prikazivanja Tijela Kristova u procesiji i prvom stajalištu, kod prvog oltara na Gendarmenmarktu, pratila je i jedna neugodnost koja je, htjeli ili ne, odvlačila pozornost vjernika.

Naime, na Koncerthaus na Gendarmenmarktu, kod poznatih skulptura lavova, popeo se muškarac, prema slobodnoj procjeni, srednjih godina i prijetio skočiti odozgo. Cijelo vrijeme trajanja svečane mise, policija i vatrogasci su nastojali odgovoriti ga od tog nauma.

Misa je završila, procesija nastavila put ka drugom stajalištu a policija i vatrogaci još su dežurali ispred čovjeka koji je sad mirno sjedio ispod skulpture lavice.

Nisam čula vijesti niti obavijesti o nekom nesretnom, tragičnom  kraju ove priče,  te se nadam kako je i ovaj čovjek, umjesto nesretnog kraja, našao hrabrosti za svoj novi početak, upravo onaj o kome je propovijedao i nadbiskup Koch u propovijedi ovogodišnje proslave Tijelova.

6e958304-0926-404f-bd71-fc461e73037d

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments