(RE)KONSTRUKCIJA VLADE

vladaZagreb/ Hrvatski premijer Andrej Plenković, objavio je imena ministara koji odlaze te  iznio prijedloge osoba koji će sjesti u ministarske fotelje.

Osim Marije Pejćinović Burić koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, te Lovre Kuščevića i Gorana Marića koji su prije koji da podnijeli ostavku, iz Vlade odlaze i  Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Na čelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije umjesto Gabrijele Žalac dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskoga sustava. Njega će zamijeniti dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Ministarstvo poljoprivrede od Tomislava Tolušića preuzima Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu.

Saborska zastupnica Vesna Bedeković zamijenit će Nadu Murganić na čelu Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku.

Mario Banožić,Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine dok će, već je od prije poznato, Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku, zamijeniti Lovru Kuščevića na čelu Ministarstva uprave.

Ministricu vanjskih i europskih poslova zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman. Novi potpredsjednici Vlade biti Davor Božinović i Zdravko Marić.

 

U izjavi za medije, Premijer je rekao i da će Vlada imenovati i troje novih državnih tajnika. Nikolina Brnjac bit će nova državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova,

Sanja Putica bit će nova državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja, a Josip Bilaver postaje novi državni tajnik u ministarstvu mora prometa i infrastrukture.

Premijer se javnosti obratio nakon sastanka koalicijskih partnera koji je održan u zgradi Vlade, nakon sastanka vrha HDZ-a.

“Dobio sam potporu da donesemo osvježenja. Taj proces je podrazumijevao veću konstrukciju Vlade, konzultacije su iznjedrile prijedloge koje su podržali i predsjedništvo stranke i koalicijski partneri”, rekao je Andrej Plenković. Svi prijedlozi čekaju potvrdu Hrvatskog sabora u petak, 19.07.2019.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments