O IZAZOVIMA I PERSPEKTIVAMA ZAJEDNIŠTVA

Peti iseljenički kongres u Mostaru

 Obavijest medijima/ za HIK: Ivana Rora

Mostar/ Peti hrvatski iseljenički kongres (HIK) – IZAZOVI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIŠTVA, održat će se u Mostaru od 30. lipnja do 3. srpnja 2022. na Filozofskom fakultetu, Matice hrvatske bb Mostar.

Kongres započinje svečanom svetom misom u Katedrali Marije Majke, nastavlja se kulturnom večeri u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača te u petak 1. srpnja od 9 do 10 sati ceremonijom otvaranja (Filozofski fakultet) na kojoj će se obratiti organizatori, partneri te dužnosnici iz političkog života BiH i Hrvatske.

Potom slijedi dvodnevni radni dio kongresa s brojnim zanimljivim panelima i promocijama.

Kongres završava posjetom Međugorju svih sudionika HIK-a.

O HIK-u:

Izvan Hrvatske danas živi više Hrvata i njihovih potomaka nego u matičnoj zemlji. Međutim, činjenica je da se domovinska i iseljena Hrvatska nedovoljno dobro poznaju, da su njihovi odnosi nerijetko opterećeni stereotipima te da često ne postoje jasno definirani nacionalni interesi, kao ni ciljevi zajedničkog djelovanja. U tom kontekstu cilj je Kongresa rasvijetliti teme zajedničkog globalnog djelovanja, novih načina povezivanja i umrežavanja, kako bi se stvorila jaka i globalno utjecajna zajednica u smislu političkog, gospodarskog, lobističkog i promotivnog djelovanja te kako bi se učinkovitije zajednički moglo poraditi na ostvarenju zajedničkih interesa, pa kad je i u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine.

Osnovne tematske cjeline petog po redu kongresa su: Iseljavanje: procesi, glavni smjerovi, Iseljeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine: zajednice u dijaspori, Čimbenici iseljavanja: vanjski i unutrašnji, Kulturni, vanjski i nacionalni identitet iseljenih Hrvata iz Bosne Hercegovine: akteri, postupci, Povratničke perspektive, Odnosi Hrvata u Bosni i Hercegovini i Republike Hrvatske te Novi oblici povezivanja i umrežavanja.

Kongres polazi od pretpostavke da se nedovoljno koriste međusobni potencijali te se nedovoljno radi na zajedništvu, kao i zajedničkom globalnom djelovanju. U tom kontekstu će nastojati dati uvid takvog djelovanja na primjerima uspješnih država (Izrael, Irska, Poljska) te predložiti konkretne iskorake u procesima povezivanja Hrvata u Hrvatskoj, BiH, susjednim zemljama i iseljeništvu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments