PUBLIKA: “CONTRA” A ŽIRI: “KAŠE”

Nagrada publike klapi “Contra” a odlukom stručnog žirija pobjednik je klapa “Kaše”

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

IMG_6984Makarska
/ Što ovom gradu, Makaranima i Makarankama te njihovim gostima, znači Festival klapa uz mandoline i gitare, a posebno ovaj netom održani, jubilarni, petnaesti po redu, najbolje je pokazao odaziv publike te atmosfera koje je vladala za trajanja Festivala. Naime, publika je ispunila doslovce sva mjesta u Ljetnom kinu a pjevalo se cijelo vrijeme zajedno sa sudionicima Festivala.

Dakle, 15. po redu susret i natjecanje klapa uz mandoline i gitare, završilo je nakon trosatne izvrsne fešte. Direktor Festivala, prof. Vedran Buble može biti zadovoljan ostvarenim a svakako i organizator grad Makarska i Turistička zajednica Makarske.

Posjetitelje je u ime organizatora kao i u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitaović koja je pokroviteljica Festivala, pozdravio gradonačenik Makarske, Jure Brkan.

Festival u Makarskoj je natjecateljski. Pravila natjecanja, na koje je u početku programa podsjetila voditeljica Lejdi Oreb, kažu kako klapa može imati najviše 16 pjevača a od toga najviše šest članova koji sviraju mandoline i gitare.

Nastupilo je 11 klapa i svaka je izvela po dvije pjesme: Puntamika (“Plavi anđele” i “Bam-bam-baba-lu-bam”), Karaka (“Neusnule noći” i “Ne pitaj me za nju”), Srdela (“Gle kako zlatno sunce” i “Kad mi dođeš ti”), Contra (“Serenada Kalelargi” i “Srićo moja”), Bonaca (“Šibenska” i “Naranče su procvjetale”), Kaše (“Ljubi me” i “Marčelina”), Niko (“Vino i gitare” i “Nosi me vitre”), Tramuntana (“Povij me” i “Tvoje ime čuvam”), Kumpanji (“Luce mala” i “Pred tvojim vratima”), Marineta (“Sinoć kad sklopih oči” i “Nostalgija”) i Subrenum (“Anči” i “Nije nam suđeno”).

Nakon izvedbi svih 22 pjesme, publika je svoje glasačke listiće ubacivala u mreže koje su nosile djevojke a stručni žiri se povukao na savjetovanje i glasovanje. U vreme zbrajanja glasova publike i bodova stručnog žirija, na pozornici se publici s više pjesama predstavio hrvatski glazbenik i kantautor Hari Rončević.

IMG_6954Prema glasovima publike pobjednik 15. Festivala klapa uz mandoline i gitare je: klapa Cotra iz Splita koja je prošle godine dobila Zlatnu plaketu, odnosno pobijedila s najviše bodova stručnog žirija.

Nagradu, skulpturu violinskog ključa, rad Ivane Brkić, klapi Contra dodijelila je Zora Brkić, vlasnica kavane Romana, sponzora nagrade publike. Klapa Contra je, na zadovoljstvo publike, još jednom otpjevala pjesmu “Serenada Kalelargi”.

Ove godine je stručni žiri donio sljedeću odluku – brončanu plaketu dodijelio je klapama: Kumpanji, Tramuntana, Niko, Srdela i Bonaca.

Srebrnu plaketu stručni ocjenivački sud nije dodijelio niti jednoj klapi.

Zlatna plaketa pripala je klapama: Subrenum iz Župe dubrovačke, Contra iz Splita i Kaše iz Dubrovnika.

IMG_6959Najviše bodova od strane stručnog žiriija (98 od stotinu mogućih), dobila je klapa Kaše za izvedbu pjesama “Ljubi me” i “Marčelina” te su time i pobjednici 15. po redu Festivala klapa u Makarskoj.

Predstavniku klape Kaše, Vicku Dragojeviću čije pjesme je klapa i pjevala (kao i klapa Subrenum), nagradu (lampu s grbom Grada), predao je gradonačelnik Makarske, Jure Brkan.

Direktor Festivala prof. Vedran Buble, potom je, prema načinjoj telefonskoj anketi, za najpopularniju pjesmu svih dosadašnjih festivala klapa u Makarskoj, proglasio pjesmu “Petrunjela” koju je prije koju godinu izvela klapa Kaše. Ovu posebnu nagradu klapi Kaše iz Dubrovnika predala je supruga direktora festivala, Iris Buble, inače profesorica hrvatskog jezika u Makarskoj i inicijatorica ove nagrade, kojoj je suprug, prof Buble, na taj način zahvalio na razumijevanju i potpori tijekom priprema i organiziranja i svih doadašnjih brojnih izdanja Festivala, što je vrlo zahtijevan i odgovoran posao.

Festival je završen izvedbom upravo te najomiljenije pjesme kroz sve godine ove manifestacije. Publika je zajedno s klapom Kaše, zdušno zapjevala  omiljenu “Petrunjelu”.

Dok su brojni posjetitelji, zadovoljni glazbenom večeri i izborom najuspješnijih klapa, u kasni sat napuštali Ljetno kino, sam po sebi, a donesen prema onom što se vidjelo, čulo i osjetilo, nametnuo se  zaključak kako ovaj Festival, i nakon 15 godina održavanja, još odiše svježinom i ima budućnost.

Tome se raduje i Hrvatski glas Berlin čija je urednica evo, prepuna radosti i užitka, pratila i ovogodišnji Festival u Makarskoj, sretna i ponosna našim  medijskim pokroviteljstvom ovakve glazbene manifestacije koju vole i klape i posjetitelji.

Kako to veli Vicko Dragojević iz klape Kaše: –Za ljubav treba dvoje, obostrana je!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments