JEDINSTVEN GLAZBENI DOGAĐAJ

Božićni koncert hrvatske zajednice u Rimu

Izvor MIC (Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim)

U organizaciji udruga “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim” i “Jedna musika” iz Kruča, u Mađarskom kulturnom centru u Rimu u petak je održan božićni koncert.

Prije koncerta dobrodošlicu i pozdrav publici uputili su predsjednica udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim, Ivana Milina i direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu, Gábor Kudar. Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, Jasen Mesić, zahvalio je organizatorima, glazbenici i mnogobrojnoj publici te uputio čestitke za nadolazeće božićne blagdane

Ivana Milina posebno se zahvalila domaćinu  Gáboru Kudar, direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu na gostoprimstvu susretljivosti i pomoći te svima sudionicima i gostima na iskazanoj pozornosti te se nada ponovnom susretu sljedeće godine.

Sala Mađarskog kulturnog centra bila je ispunjena do posljednjeg sjedala.

Koncertu su nazočili mnogobrojni članovi hrvatske rimske zajednice, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, ministar savjetnik Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Talijanskoj Republici Iva Pavić, Počasni konzul Republike Hrvatske u Perugi, Leonardo Cenci, ispred Hrvatske Matice Iseljenika u ime ravnatelja  nazočnima se obratio g.  dr.sc. Ivan Tepeš, Zamjenik ravnatelja, predstavnica Hrvatske manjine u Moliseu pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, Antonella D’Antuono,  predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge – Rim, Svjetlana Lipanović, i mladi članovi udruge Hrvatsko talijanski mozaik Rim.

Splitska pijanistica Ivana Štimac Agius, s adresom u Njemačkoj (Stuttgart) gdje djeluje kao koncertna pijanistica i profesorica klavira u Jugend Musikschule Freiberg am Neckar/Pleidelsheim oduševila je Rimsku publiku

Ivana redovito koncertira i kao solistica i kao komorna glazbenica. Nastupala je diljem Hrvatske, a redovito nastupa i na europskim pozornicama : Austrija, Njemačka, Švicarska, Italija, Makedonija, Malta.

Pred međunarodnom publikom u Rimu izvela je djela FRYDRERYK CHOPIN, FRANZ SCHUBERT, DORA PEJAČEVIĆ, FRANZ LISZT, BORIS PAPANDOPULO.

Umjetnica je predstaviti raznolikost klasične glazbe kroz djela značajnih klasičnih skladatelja koji su pisali za glasovir.

Prvo djelo: Nokturno u b-molu F. Chopina, poljskog skladatelja i pijaniste iz romantičnog razdoblja, pravi je primjer duboke emocije i nježnosti.

Schubert, austrijski skladatelj iz ranog romantičnog razdoblja, slavan je po svojim zavodljivim melodijama i bogatstvu harmonije koje prepoznajemo u odabranoj sonati.

Dora Pejačević, hrvatska skladateljica iz 20. stoljeća, bila je jedna od prvih žena koja je stekla priznanje u klasičnoj kompoziciji. “Ljubica i Ruža” dio su njezine serije “Život cvijeća” i pokazuju izvanrednu sposobnost stvaranja poetskih atmosfera kroz glazbu.

Liszt, virtuozni pijanist i mađarski skladatelj, bio je ključna figura romantične glazbe.

Uz Doru, publika je imala jedinstvenu priliku čuti još jednog hrvatskog skladatelja. Boris Papandopulo, ne samo što je jedan od najplodnijih već i jedan od najutjecajnijih hrvatskih skladatelja. “Contradanza” i “Vodenica” primjeri su njegove svestranosti.

Koncertu su prisustvovali brojni članovi i prijatelji udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

Publika je bila oduševljena nastupom te je umjetnici  po završetku programa zahvalila iskrenim i dugotrajnim pljeskom.

Po završetku koncerta održan je prigodan domjenak tijekom kojega su uzvanici pijanistici Ivani Štimac Agius i organizatorima uputili brojne komplimente, te zahvalili  na jedinstvenom iskustvu.

U ovom Adventskom periodu udruga poziva na zajedničko druženje 16. prosinca u Rimskom restoranu Giubileo na Božićnu večeru za sve Hrvate i prijatelje Hrvatske.

Koncerta je održan uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te uz potporu Hrvatskog Veleposlanstva u Rimu i Mađarskog kulturnog centra u Rimu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments