SPOMENIK BEZ SLOVA

tekst: Josip Erpačić
Spomenik bez slova?

Da, ima i toga. I vama  odmah na  pamet padnu  nacionalni parkovi. Okupirano Božje djelo koje, eto, ima i  vlasnika i posjetitelje: Plitvice, Paklenica, Kopački rit, Risnjak. Lonjsko polju …..Njihova raznolikost i  raskošna osebujnost  vidljiva je  ne samo iz zrakoplova  već i s putanja satelita.

Oni su narodno bogatstvo i znamenitost koju mnogi žele posjetiti i u njoj uživati.  Naša  ravna Slavonija ima Kopački rit i Papuk.

I mi u Brodsko-posavskoj županiji, konkretno u Oriovcu (ali i u Stupniku i Stupničkim Kutima) imamo sličan  spomenik. Skromnih je razmjera, ako je vjerovati zapisanom, samo šesnaest kvadratnih kilometara. Riječ je o Ribnjacima u Jelas polju ili kako neki poštujući mađarsku ortografiju  pišu Jelaš. (ss = s; s = š)

A priča ide ovako.

Stalni ili povremeni vodotoci od Malina do Broda, njih  brojem trideset i šest koji su s prisojnih najzapadnijih  obronaka Dilj-gore,  iz izvora ili nakon obilnijih kiša završavali su   u Jelas polju. Stvarali su veće, sad manje močvarno stanište  čija je površina  oko trideset šest tisuća jutara! Kažu, da je nekad   11 000  jutara bilo stalno poplavljeno. A močvare su, ne bez razloga,  bile na zlu glasu.

A sve je počelo 1876. godine saborskim  dokumentom Regulirung des Saveflugssues;  Izsudžba i natapanje posavlja  po naški koja je mogla započeti  nakon što je  barun Josip Filipović, eno mu za to  spomenika u Oriovcu, ukrotio Savu.

A vrijeme i voda teku.

Nešto je tih voda  pokupio kanal  Mrsunja koji je u programu melioracije prokopan 1904. godine zalaganjem  saborskog zastupnika Krunoslava Bešlića, oriovačkog župnika. Vode su većim  dijelom regulirane, ali vlasništvo  zemljište nije dirano. Zakonom iz 1894. potvrđeno je da Jelas  pripada prvo užitnicima zemljišnih zajednica Oriovca, Radovanja Stunika, Kuta…. a služio je kao zajednički pašnjak ali i kao  oranice i livade. Na oriovačkim su Urijama, a poslije otave i u Jelasu i Gornjoj strani pasle dvije čorde krava s preko dvije stotine  grla. Na  Urijama ispod   Del Fabrove ciglane rovale i kaljužale se čorde svinja. Zadruge  Ilić, Novaković, Erpačić  imali su na rubovima  zajedničkih pašnjaka i seočina  svoje stanarije s kravama, ovcama, svinjama. Jata gusaka gegala su se između krava, ovaca, svinja. Zuj oko pčelinjaka i dva tri mješanca na lancu bila su međa  onim čobanima koji su đermom zahvatili vodu.

Silni su se vozovi sijena svezli s Jelasa, a tek kakvi su bili klipovi  kukuruza sa utvajza ( (Hutveide) kad je bila godine. Zabilješka  uz mjesec rujan u Kalendaru  sv. Jeronima sa župnikova tavana za godinu 1878. bilježena  tintoblajkom svjedoči  da je na župnikovom štaglju sto sedamdeset  vozova sijena!

Posebna su priča bili konji i konjari. Samo su rijetki  konjogojci  rasne hladnokrvnjake ili lipicance  držali u štali, svi ostali na zajedničkim pašnjacima.

I kao po pravilu svakih dvadesetak godina  oživi … priča o Jelasu.

A što ćemo s Jelasom?

I nije čudno što se   o Jelasu raspravljalo u oktroiranoj Kraljevini Jugoslaviji. Komisija  oriovačkog  poglavarstva: Ante Zulić iz Oriovca, Žaver Vargaš iz Malina i Antun Đukić iz Radovanja  1922, godine zaključuje: nastaviti  odvodnju,    isušiti što se dade. Podržali su ih  i narodni poslanici HSS-a Andrija Tuličić iz Lovčića, Ivan Čaldarević iz Oriovca i Ilija Martinović iz Starog Slatinika. No, kada je u lipnju 1922. raspušteno općinsko vijeće sastavljeno mahom od članova HSS-a a  postavljen komesar Antun Đukić iz Demokratske stranke,  blokira se seljački stranka   no vodoplavno područje se smanjilo, stada i prinosi povećali. Prestale su  graničarske povlastice ali se u Jelas nije diralo.

Pa je poslije rata  1945. godine  došla   nova vlast.

A  što ćemo s  Jelasom?

Slijedeći boljševičke ideje provođene diktaturom  proletarijata o ukidanju privatnog vlasništva,  o  kolektivizaciji, kolhozima i sovhozima stvoreno je duhom komunističko-boljševičke planske privrede na znanstvenim  zasadama  miču-kina i li-sen-kana, naročito ovog zadnjeg, radna jedinica  Rižino polje.

Kotarski je  komitet trebao  samo sprovesti  direktivu   avangarde i realizirati odluku : proizvoditi rižu. ….“Rižino polje  je djelo naše pameti i banditskih  ruku!“ tako su govorili, (a po dvojica su imali četiri razreda osnovne škole.) a zemljište je ionako naše, narodno.

Zvijezde su se poklopile, one na nebu i ove na zemlji:  riješit ćemo pitanje Jelasa , kazniti  kulake i učiniti čudo: uzgojiti rižu u Slavoniji!

Bilo je dosta protivnika  kolektivizacije pa nisu htjeli  ući u zadrugu a još manje dati svoje  da postane naše. Svoju zemlju koju su gnojili svake treće godine  a ponajmanje svoju stoku, svoje timarene mlikulje,  a ponajmanje konje. Neki su ih kao Đuro E. radije ubili i odležali nego dali da ih drugi pregu i  kočiraju.  Kao u  snu se sjećam kulaka iz đakovačke okolice koji su kod nas  u jednoj sobi na slami spavali  čekajući jutro  i lopatu – pa na rižino polje –  samo zato i unatoč batinanju   nisu htjeli u zadruge, koji su pred gončinima- pome-tačima tavana  sakrivali hranu. Mast, meso, brašno.   I kulaci i ostala reakcija iskopaše kanale. Drugi nisu bili te sreće. Njihove je slama  bile u Staroj Gradiški ili Lepoglavi. A neke je i noć pojela. Ako ne vjerujete, raspitajte se. Puno je kanala, al’ još je više narodnih neprijatelja, reakcije kako su ih zvali.

I nastade Rižino polje, a s njime i pjesma „Od kad sam se rodio, nisam brige vodio, a sad idem dobre volje na Rižino polje! „ Da imaju dioništvo s velebnim projektom  uključeni su svi učenici  osnovnih i srednjih škola Slavonije (među njima i moja gerneracija, 1939.),  velik broj konja, a na kraju i istarski boškarini.

A vode nema?

Kako nema, mora biti. Skrenut  ćemo vodu iz Orljave. I bi tako.

A kad riža nije na vrijeme dozrjela, kazali su zbog manjka sunčanih  dana, a k tomu se pojavio štetnik koji  je podgrizao  klas, a ponavljao se taj prvi razred dvije tri godine i onda  da reakcioneri  ne likuju  odlučili su drugovi pokazati trulom kapitalizmu  najveće ribogojilište na  samo dvije tisuće osamsto hektara! Kud će žaba neg’ u vodu. Ne će  valjda kod kovača!

Kao i tvornice  koje  napraviše … „da radnici  imaju gdje raditi“  izmisliše od seljaka  radnike, jer tko će održavati crvenu nit  revolucije ako nemamo radnike,  tako da  ekonomska kategorija  nije bila uključena ni u ribnjake.

I tako su ribnjaci dobro krenuli no  prava se istina nikad nije znala. Važno je da s  radnici  imali gdje raditi, naročito kad je propala Ciglana Oriovac. I proizvodilo se. Dvaput godišnje,  pred Božić i Uskrs na oriovačkoj su se željezničkoj stanici  napunili šaranom  specijalni vagoni  i s pratnjom   odvezli u Zapadnu Njemačku pa čak i  u Beograd.

A kad se vidjelo da je ovaj mastodont   još veći promašaj od proizvodnje riže, dodaše  uz   Ribnjaci  Jasinje  tablu  Orintološki rezervat (s pet zvjezdica). Tom „brigom“ za ptice htjeli su promašaj pretvoriti u uspjeh. I tako je to išlo jedno vrijeme. I ribe i ptice. Istina i više desetaka zaposlenik jelo je kruh svoj svakidašnji i živjelo od riba.

Onda je srušen Berlinski zid, pala je Željezna zavjesa a mi smo  oružjem  branili Domovinu. Četiri godine.

Nema više ni komunizma, ali ima komunista, nema više ni bivše države ali se malo toga promijenilo u glavama.

A što ćemo sad?

Ribnjake ni Orintološki rezervat nije nitko htio ukrasti. Nije mogao jeftino kupiti pa skupo prodati. Da je bar tko  pokušao,  imali bi u kog uprti prstom: Držite krivca!

I preuze 1995. godine  Država upravu na  tim vodama bez granica. Njoj ionako nitko ništa ne može. Krajobraz, zaštićeni krajobraz  čuva obraz.

Kao, budite bez brige! Ma nemoj!

A što je najčudnije od svega ni bivši vlasnici u novim okolnostima se nisu javili za povrat vlasništva. Što da im se vrati? O povratku zemljišta  su govorili samo aspiranti na političke sinekure, ali samo tako da se kaže.

A oni koji su smislili od Jelasa živjeti danas,  trube  da je isušivanje i melioracija Jelasa štetilo dobrobiti životinja. Zamisli!

Kao što je izvan svih dohvata i kritika  bila avangarda, (Komunistička partija ) sada  nam  kažu ona zamijenjena sv. Ekologijom. A mi smo se uhvatili na tu kolonizatorsku udicu. Dobrobit životinja!

A  gdje je dobrobit čovjeka? Hoćemo li reći domorodca?

A gdje su  prava koja proizlaze iz vlasništva ? Ima li ili nema prvoužitnika zemljišnih zajednica? Nikoga nema da kaže:

-Ljudi, pa to je naše! To ima svoje vlasnike, to je oteto !

Od tada je prošao novi kvartala, cijeli  dvadeset i pet godina. I što sve s tim vremenom?

Jedino nepromijenjeno u  tom  zrcalu sastavljenom od  ribnjačkih kaseta  ogleda se nebo, svemir;  sunce po danu a mjesec i pokoja zvijezda noću.

A kažu da je voda bogatstvo, blago, dapače? No, mi se nismo  okoristili. A prošlo je stoljet.

Ako nije bilo dovoljno sunčanih dana za rižu, ako se zemljište više ne može vratiti zemljoradnji i stočarstvu, možda bi se moglo koristiti  kao farma sunčanih panela?

Na jednoj petini hektara solarni fotonaponski sustav  sa 624 solarne ploče  proizvede 204 kilovata struje. Sa hektara pet puta više. Recimo to  drugačije. Ovako proizvedena električna energija smanjit će za 1100 toma emisiju CO2.

Ako ribama, žabama i punoglavcima, pticama   domaćima i stranim guskama  i ostalom što čini zaštićeni krajolik ostavimo polovinu, ovi izračuni  pomnoženi sa 2 000 daju vrijednosti za koje se vrijedi boriti. Zar ne?

Jer, ako nešto ne promijenimo morat ćemo  osigurati hranu guskama iz Sibira  kojih se nabrojalo preko četiri tisuće. A nitko u blizini  ne sije žito pa može biti belaja.

A radio podgrijava: „E moj muž doma buš, guske patke  pasel buš!…“

Mrtvi su kulaci na državnom kuluku, mrtvi su vojnici revolucije, mrtvi su  oni koji su meli tavane, mrtvi su boljševici, ali glupost živi i blista na licima onih iz kojih glupost ne može izići.

– A ljudi?

– Mislite domorodci?

– Nje ćemo staviti u rezervat!

Danas  znanost tvrde da je melioracija bila štetna za dobrobit  gusaka i pataka, i ostalih ptica močvarica. Razmatra se mogućnost da domorodci ili zakupnici  u staništu, oprezno, veoma oprezno, poslije mitarenja mogu tražiti ždralovo pero pa si njime, kao nekad, kititi  paradne kape. Ako nam je to naporno,  perje će uvoziti iz Kine.

I to je to.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments