SADRŽAJAN PROGRAM PROSLAVE

tekst: Goran Filipović
foto: Jos Thiel

Dvorac-Mamer-photo-Jos-ThielLuksemburg/ I ove godine Hrvatsko društvo Luksemburg priprema program za obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske i obljetnice osnivanja Luksemburške inicijative za Hrvatsku (16. listopada 1991.).

Priređena je velika izložba, koja će se 5. listopada s početkom u 15 sati održati u svečanoj dvorani dvorca Mamer.

Pokrovitelji događanja su Gilles Roth, načelnik Općine Mamer i zastupnik u luksemburškom Parlamentu, i Nj.E. Joško Paro, veleposlanik Hrvatske u Belgiji i Luksemburgu.

Izložbom će biti predstavljene višestoljetne veze između dviju država, počevši od činjenice da je zadnji car iz dinastije Luksemburg, Žigmund, točno pola stoljeća bio hrvatsko-ugarski kralj. Zanimljivo je da je, osim što je dobro govorio hrvatski, njegovo vjenčanje s Barbarom Celjskom bilo u Krapini. Nadalje, koncem 1396. boravio je u Dubrovniku punih devet dana te dao inicijativu za podizanje spomenika Orlandu. Isti je i postavljen 1419., dakle prije točno 600 godina.

Posjetitelje će kroz srednji vijek pričom voditi dr. sc. Suzana Miljan, iz Odsjeka za povijest Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ukratko će biti predstavljena još i Dubrovačka republika te književnost iz tog doba, a obilježit će se i 925. obljetnica osnivanja Zagrebačke nadbiskupije.

Od suvremenih tema, bit će najavljeno skorašnje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, što će našu zemlju dodatno staviti u fokus javnosti i medija Velikoga Vojvodstva.

Na izložbi će biti predstavljeni i koncepti skorih Europskih prijestolnica kulture iz naših dviju država: Rijeke u 2020. i Esch-sur-Alzette u 2022. godini. Prezentacije će biti održane na francuskom i hrvatskom jeziku, a u stankama posjetitelji će moći poslušati sljedeće izvođače: Bractwo Śpiewu Tradycyjnego (ansambl izvođača tradicionalnog i polifonog pjevanja), Art of Music (vokalni ansambl srednjovjekovne i renesansne sakralne glazbe), Josip Dragnić (gitarist i profesor klasične gitare) te Klapa Luksemburg (ansambl klapskih i suvremenih hrvatskih pjesama).

Uz razgledanje eksponata domaćini će ponuditi veliki izbor hrvatskih vina te ostale specijalitete.

Drugi dan proslave, nedjelja 6. listopada, rezerviran je za sportsko druženje i zabavu na terenima Teniskog kluba Remich, pod vodstvom njihovoga glavnog trenera Josipa Smoljana.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments