ADVENTSKA ČAROLIJA

piše: Zdenka Gleißberg

U ovom našem, nekad belom Zagrebu ima svaki dan novih čarolija i bez adventskih praznika.

Naš gradonačelnik nas stalno zabavlja, gdje god stigne izbaci neki novi štos. Uvijek su drugi koji nekaj imaju za brundati a on stalno dela, najviše i najbolje zna balansirati s gradskim proračunom i žetončićima.

Uvjerava nas  stalne da je sve po propisu i statutima kak Bog zapoveda. Nedavno smo saznali da je ne znam koliko adventskih hižica iznajmil svom bivšem šoferu po nekih 200 kuna i dotični ih sad iznajmljuje dalje.

Pa zakaj bi bil štos da grad Zagreb nekaj zaradi, Zagrepčani  će sa svojim porezima i nametima ionak sve nadoknaditi, dok se more ovak nek ide tak i dalje. Zato će on biti kak on veli i želi, gradonačelnik do kraja života. Zagrepčani su valjda ludi za njim i njegovom politikom. On je postal pravi komičar, čak veli da se novinari trebaju nafčiti kulture. Kakti on zna kaj je kultura. Svaki put kad nema odgovora na pitanja novinara on se obrcne na njih i stvar je riješena..

Neki dan čitam da je to s tim Adventskim kućicama sve po zakonu, jer je gradska skupština odobrila da se sve kućice podjele za par kuna njegovom bivšem šoferu a on ih dalje iznajmljuje za 6-7 tisuća kuna….. Pa kaj to nije posel stoljeća.

A svi ti žetončići u gradskoj skupštini koji su odobrili taj manevar su sad njegovi taoci. Kad USKOK najde cajta da to ispita, bite ce cijela gradska skupština pred sudom a Bandić će opet i dalje trgovati po Zagrebu.

Neki dan je slavil ne znam koji rođendan, cijela politička elita je prisustvovala, čak je i predsjednica Kolinda došla i otpjevala mu rođendansku pjesmu.  Otkrila žena svoj novi talent i pjeva iz sveg glasa gdje god stigne, jel s Klapom na službenom slavlju, jel na rođendanima, i još nam veli kak je ona i davnih dana u SAD pjevala karaoke. Znači, rado se sjeća prošlih godina i pomalo želi da obnovi te ljepe mlade dane.

Veli ona nama da voli popevati  nam Hrvatima i da nas voli, samo nekaj je zaboravila ili pobrkala. Ili sam to ja bila, jer kolko se sjećam da je bila izabrana za predsjednicu, ili ne?! Valjda je pozabila obećanje da bu od Hrvatske napravila Švicarsku. Nisam još nigde pročitala da Švicarski predsjednici okolo popevaju i tak pospješuju rast proračuna i dobrobit švicarskih građana.

I naš premijer nekaj stalno brka, nikak da shvati zbog čega prosvjetari štrajkaju. Oni šumom on drumom ili obrnuto. Svejedno, on veli nudi im tak puno a oni hoćeju nekaj kaj im on nemre dati jer bi moral i svim državnim službenicima dati. A brzo je odlučil da bu svima dal 6% veće plaće ne samo prosvjetarima a zato nebu skinul PDV sa 25 na 24%. Eto ti ga na, zel  bu cijelom realnom sektoru  jen procent i dal bu svima  koji  ne uplaćaju u proračun. I sad je to jeftinije nek da je samo prosvjetarima povisio koeficijente koje oni traže. Zdrav razum se pita stalno gde je zdrav razum naših političara.

Ministar zdravstva Kujunđić veli da je štrajk nepotreban, da se se moglo i bez njega srediti, i da stoji više opcija na stolu kak da se to dokrajči, jer veli najviše ispaštaju djeca zbog štrajka jer prosvjetari nikak da pristanu na ponudu.

Veli on i opcija o zabrani štrajka bi mogla biti od koristi. I sve to govori jedan ministar koji  je odgovoran za miinistarstvo u najlošijem stanju. Nemre ni svoj resurs srediti a petlja se u obrazovni.

Meni zgledi  on prespaval 30 ljet pa nezna das mo stigli u kapitalizam , onda se prerano probudil trebal je nastaviti kak Trnoruzica 100 ljet.

Ima njih jos o kojima bi bilo kaj za pisati ali sad moram nekaj drugo delati, keksiće peći…

I na kraju,  najte mi kaj zameriti kaj sam tak iskrena bila, nekak nemrem stalne ćutati i sve vu se gutati.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

Dobro ste Vi to sročili, gospođo Zdenka. Želim samo dodati,inače okolo po Feisu, kruže čudne priče, kako mi iseljenici ne bi smijeli glasati. Jer ne znamo kako je živjeti u Hrvatskoj,još manje imamo što za reći u raznim komentarima.I,ako je nam iseljenicima iz Europskih država.Hrvatska blizu,poput mačjeg skoka.Zrakoplovom je to negdje,oko sat vremena leta,ponekad i više.Pitanje je udaljenosti europskih gradova,od Hrvatske.Sa automobilom je to negdje oko 8 do 12 sati vožnje.Iz prekomorskih i oceanski država,je udaljenost duža,negdje oko 12 sati leta i više sa zrakoplovom,pitanje je opet udaljenost,prekomorskih država i njihovih gradova od Hrvatske.Tu,su i domaći razni lokalni mediji,uključujući i… Read more »