PJESNIKINJA U GOSTIMA

Gostovanje hrvatsko-makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove u Skopju

 tekst i foto: Ivana Velinovska Boceska

ljerkaSkopje/ Temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između Općine Rešetari u Republici Hrvatskoj i Opštine Ilinden, Skopje  u RS Makedoniji koji je potpisan dana 15. rujna 2012. godine, odrađen  je  veliki broj projekata zahvaljujući načelniku Zlatku Agi i gradonačelniku Žiki Stojanovskom.

Među projektima značajan je Most prijateljstva: Ilinden – Rešetari  koji provode OŠ Ante Starčevića iz Rešetara s partnerstvom  OOŠ „Goce Delčev“ iz Ilindena,Skopje , RS Makedonija. Koordinator toga projekta, kao most između dviju država je hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova i članica Zajednice Hrvata u Makedoniji. Ona je ujedno i prevoditelj stvaralaštva makedonskih učenika koje se objavljuje na zajedničkom web portalu dviju škola, kao i prijevode  za učenke koji nastupaju na Rešetaračkim pjesničkim susretima.

Upravo provodba projekta „Most prijateljstva“ (druga faza) koji je u tijeku, bio je povod za gostovanje.  Na  poziv ravnateljice Dušanke Krstevske, hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova gostovala je 26. studenog u OOŠ „Goce Delčev“ u općini Ilinden.

Moderator gostovanja bila je  profesorica Ivana Velinovska Boceska, inače dobra pjesnikinja s objavljenim pjesmama u Makedoniji  i Hrvatskoj. Najprije je bio susret s  učenicima 7. razreda. Započelo se predstavaljanjem  kratkog Ljerkinog životopisa, a potom su učenici  iz 17 njezinih objavljenih knjiga čitali njezine pjesme. Potom je pjesnikinja Toth Naumova  uručila knjige – dar predsjednika KLD „Rešetari“Ivana De Villa. To je Zbornik mladih pjesnika promoviran na Rešetaračkim pjesničkim susretima pod naslovom „Dugin trag“.

U tom Zborniku objavljene su na hrvatskome jeziku pjesme učenica OOŠ „Goge Delčev“ Nažalost učenici –mladi pjesnici nisu bili u mogućnosti biti sudionici ovih susreta, no  s velikim veseljem pročitali su svoje objavljene pjesme.

Poslije kratkog pjesničkog mitinga slijedio je razgovor s gošćom. Redala su se pitanja o inspiraciji, o objavljenoj prvoj pjesmi, potom objava prve knjige, o toj simetričnosti – magistrica ekonomskih znanosti i pjesnikinja, prevoditeljica i eseistica, kako se piše poezija, i… mnogo, mnogo zanimljivih pitanja.

Susret u 7. razredu Toth Naumova je završila interpretacijim  svojih stihova, kao i darovanjem knjiga.

Pri gostovanju autorica je posjetila i 9. razred OOŠ“Goce Delčev“ gdje je i načinjena zajednička fotografija.

ljerka 1

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments