JULIJANINE PRIČE ZA POD BOR

piše: Rozalija Eleonora Vrček

JULIJANAZagreb/ Točno u podne, na Sv. Luciju, 13. prosinca, u prepunom prostoru Društva hrvatskih književnika održana je promocija knjige “Rođena na Božić, priče za pod bor” istaknute hrvatske književnice Julijane Matanović u izdanju Večernjeg lista, uz prisustvo brojnih čitateljica, čitatelja, kolega, studenata i istaknutih osoba iz javnog i kulturnog života.

Knjiga “Rođena na Božić, priče za pod bor”, stvarala se u nekoliko faza.

2006. godine objavljena je u Večernjem listu Julijanina priča “Rođena na Božić”, 2012. knjiga od deset božićnih priča “Božićna potraga” istog izdavača da bi sada zbirka bila zaokružena s  “Kantatom o božićnoj kavi”i “Pričom o najdražoj” iz zbirke “I na početku i na kraju bijaše kava” te novim tekstovima “Pogled kroz prozor”, “Mom ocu”, “Novo rođenje”.

Pogovor, napisan rukom fra Zvonka Benkovića sadrži pitanje koje je bit zbirke i sve nas  tjera na razmišljanje.

“Hoće li tinjati svjetlost u tvojoj duši u najveličanstvenijoj noći rađanja Otkupitelja?” uz napomenu da ne zaboraviš “Koga možeš posjetiti ovaj Božić, ne ostavljaj za sljedeći – možda ga netko ne dočeka.”

Nakon uvodne riječi moderatorice Maje Car, glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić, urednik knjige Živko Ivković i književna kritičarka Andrea Divić, opisali su suradnju s književnicom i knjigu kao pravi istinski poklon duši, svojevrsno pročišćenje razmišljanja i osjećaja.

Autorica je istaknula da se dizajn omota Zorana Birmana i grafičko oblikovanje Damira Kolovrata apsolutno uklapaju u njenu zamisao kako bi knjiga trebala izgledati nakon što je vrlo brzo, u samo petnaest minuta dogovoreno tiskanje.

julijana 1Predstavljajući priče, književnica je ostala dosljedna svom svakom razumljivom, toplom  pismu.

Inteligentna, pronicljiva, prepuna razumijevanja za sve vrste osjećaja svladanog Čovjeka olujom života, ima opravdanje za svaki postupak svojih likova.

Opisujući događaje “malih” ljudi, njihovih radosti, tragedija i sumnji, posebno bolnih u dane Blagdana, briljantno provlači tezu da tzv. “Velika povijest” nije moguća bez nas, sitnih kotačića koji se možemo prepoznati u njezinim pričama.

Oprost velikih grešaka začetih od nerazumijevana nepoznatog, različitog, pomilovanje lažnih optužbi rođenih iz zlobe zbog  zaboravljenog čišćenja pred vlastitim duševnim i duhovnim pragom, iznalaženje univerzalnog pojma Ljubavi uslijed neuzvraćene one ljudske, sve to Julijana ispisuje na stranicama božićnih priča.

Tka, poput Tadijanovićeve majke, osnovu onog što Božić u svojoj biti jest, ne blještavilo, bogatstvo poklona, svjetlucavost uličnih ukrasa, nego tihi, možda malkoc sjetan spokoj unutrašnjeg mira kao odsjaj onog Božanskog u nama samima.

Njezina je empatija, iskrenost, neposrednost ono što ju čini ne samo priznatom znanstvenicom nego i najomiljenijim piscem svih medija, pisanih i virtualnih.

Promocija takve knjige i pisca traje suviše kratko, no za utjehu, tu je knjiga koju treba pročitati pa ponijeti spoznaju o Ljudskosti.

Knjiga se  može naručiti preko web stranice Večernjaka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments