MIR JE DAR BOŽJI

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Kao i širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Njemačke, Europe i svijeta, brojni su vjernici, Hrvati koji žive u Berlinu, pohodili misna slavlja u dane Božića.

U Badnjoj noći su u dvije crkve  održane tri mise polnoćke na hrvatskom jeziku a potom na prvi dan Božića i na svetog Stjepana i tri mise na hrvatskom jeziku u tri crkve, prema rasporedu uobičajenom za nedjelju.

Misu polnoćku održanu u crkvi svetog Bonifacija u 18 sati, s vjernicima je slavio apostolski nuncij, dr Nikola Eterović. Pozdravljen od župnika, fra Zvonka Tolića, koji je izrazio zadovoljstvo i ponos da je mons. dr Eterović među Hrvatima, apostolski nuncij, najviši predstavnik Vatikana u Njemačkoj i predsjednik diplomatskog zbora, propovijed u Badnjoj noći posvetio je onome što smatra darom Božjim, čega je danas jako potrebno čovjeku i čega nema dovoljno. Govorio je o miru.

Dr Nikola Eterović je ovom prigodom mir spojio s pojedincem koji treba mir potražiti i naći najprije u sebi, u ispovijedi, u oprostu drugima.

Govorio je o obitelji kao najvažnijem segmentu čovjekova života i temelju kršćanstva u kojoj je mir od nemjerljive važnosti.

Naglasio je i važnost mira u Zajednici. “Treba zaboraviti što je bilo, neka Božić bude novi početak. Ako se griješilo, moramo tražiti oproštenje ali i ići dalje, biti korisni djelatnici Zajednice“, rekao je dr Eterović.

Spomenuo se u tom kontekstu i aktualnih izbora za predsjednika Republike Hrvatske, zagovarajući časno natjecanje za tu važnu ulogu te da “kao kršćani molimo za izbor onoga tko se najviše zalaže za ljudske i kršćanske vrijednosti”. 

“Potreban je mir cijelome svijetu”, rekao je papinski nuncij dr Nikola Eterović, navodeći kako se danas, na žalost,  rat vodi u 69 zemalja. “To je veliki izazov i svi moramo molitvom sudjelovati da Isus udijeli mir, osobito na Bliskome istoku, njegovoj domovini, cijelome svijetu. Mir je veliki Božji dar”, rekao je, između ostalog, papinski nuncij dr Nikola Eterović, u propovijedi na misi polnoćki u Berlinu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments