IZ STARINE DONESEN ZAVEŽLJAJ POEZIJE

Tiskana je nova zbirka poezije Marka Jareba, naslova “Pjevaj dušo moja”.

Uz grafičku pripremu i tisak izdavačke kuće Redak, objavljena je zbirka poezije “Pjevaj dušo moja”, autora Marka Jareba. 

O zbirci iz pera autora: “Sve pjesme u ovoj zbirci su poslane na Uredništvo portala „Hrvatski glas Berlin“. Od njih četrdeset, tridesetpet ih je objavljeno na istome u vremenu od 5. rujna 2020. do 1.siječnja 2023. godine. Naslov same zbirke poezije je po naslovu jedne pjesme iz iste. Potencijalnim čitateljima želim ugodne trenutke pričitanju ove moje zbirke poezije.”

Pogovor zbirci “Pjevaj dušo moja” pod naslovom “Iz starine donesen zavežljaj poezije”, napisao je Tin Lemac, književni kritičar, teoretičar, autor i profesor. O poeziji Marka Jareba, Tin Lemac, između ostalog, piše:

Književnik Marko Jareb nastavlja širiti svoj pjesnički opus. Navedena zbirka Pjevaj dušo moja integralno se vezuje za prethodnu, “Kumpanje kraj komina”. Tomu je tako jer je riječ o lirici izrazito tradicionalnog pjesničkog sloga, te i o dijalektalnoj poeziji premda ona nije prisutna u cjelini rukopisa…

…Knjiga je to pjesama, kako autor navodi u uvodnoj bilješki, objavljenih na mrežnom portalu Hrvatski glas Berlin. Ispod svake pjesme nalazi se datum, pretpostavljam, pisanja ili objave. Ona nije sastavljena od ciklusa, već pjesama koje su posložene po logici unutarnjih otkucaja. Objedinjuje ih poetički impuls tradicionalne lirike, a one se miješaju preko drugih idejnotematskih signala. Riječ je o himničkoj, didaktičkoj i duhovnoj poeziji u cjelini….

… Tradicionalna lirska potka kulminira u naslovnoj, gotovo manifestnoj pjesmi Pjevaj, dušo moja u himničkodomoljubnom zanosu u kojem se zaziva sve mrtve i žive kako bi čuli pjesmu i kako bi se pjesma spojila s prirodnim imaginarijem i na taj način postala sveobuhvatnom.

S obzirom na snažni idejno-tematski inventar ove tradicionalne lirike, ona je izbjegla davanje autorskog pečata u vidu metafora, slika, refleksija i samorefleksija i prostrla se kao apoteoza tradicionalnih vrsta i lirskih ugoda.

Iz starine i prolazne neprolaznosti iznikao je i ovaj svežanj pjesama, slaveći tradiciju i čineći je poetski živom.”

“Marko Jareb je rođen u Srimi, grad Vodice, 19. rujna 1958. godine. Osnovnu školu pohađa u Vodicama i Šibeniku. Srednju školu završava u Šibeniku. Upisuje studij elektrotehnike u Splitu, devet semestara, gdje na FESB-u stječe zvanje diplomirani inženjer elektrotehnike.

Po zvanju je i profesor informatike. To zvanje je stekao na PMF-u Split. Zapošljava se u Šibeniku gdje radi u struci. Trenutno je zaposlen u Ekonomskoj školi Šibenik kao nastavnik informatike. Nosilac je Spomenice Domovinskog rata. Objavljene su mu sljedeće knjige „Spomen za djedovinu i domovinu – članci“ ( 2014. ) i „Trg kamenih mlinova bb“ ( 2018. ) u nakladi „Redak“ – Split. U nakladi „Bošković“ – Split objavljena mu je zbirka poezije „Kumpanje kraj komina“ ( 2022. ).

Javlja se u zbornicima Webstilus 2012. ( urednica Blanka Pašagić ), „Na tragu riječi“ i Webstilus 2013. ( urednica Blanka Pašagić ), „Pred vratima snova“ s više poetskih i proznih uradaka.

Na 23. dalmatinskim šansonama Šibenik 2020. tekstopisac je pjesme „Šibeniče“ ( glazbena građa ).”

Marko Jareb je višegodišnji suradnik Hrvatskoga glasa Berlin

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments