HRVATSKA PREDSJEDA VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE

kaazalisteZagreb/ Svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu, obilježen je početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Države članice na toj se poziciji izmjenjuju svakih šest mjeseci, a Hrvatskoj je ovo prvo predsjedanje od kad je ušla u Europsku uniju 2013. godine.

U Hrvatsku je tim povodom stigla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zajedno s cijelim kolegijem povjerenika.  Nazočili su svečanom koncertu, večeri, te razgovorima.

Tjedan dana poslije, 14. siječnja, premijer Plenković će u Strasbourgu u Europskom parlamentu, predstaviti program hrvatskog predsjedanja, a 15. siječnja u Bruxellesu će svečano biti obilježeno preuzimanje predsjedništva. Odmah nakon toga, prema najavama, premijer  putuje u Berlin na razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Svečano će narednih dana biti i u Berlinu u povodu hrvatskog predsjedaanja Vijećem Europske unije. U poznatoj berlinskoj Crvenoj vijećnici, u nazočnosti hrvatske ministrice za kulturu Nine Obuljen-Koržinek i Michelle Müntefering, državne tajnice za međunarodnu kulturnu politiku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, bit će 14. siječnja svečani koncert na kojemu će nastupiti Zagrebački solisti. 

Hrvatska prezentacija i angažman nastavit će se i na Zelenom tjednu kojeg je Hrvatska ove godine zemlja partner te će tijekom deset dana trajanja ovog najvećeg svjetskog sajma prehrane i poljoprivrednih proizvoda, od 17. do 26. siječnja, biti prigode, kako za političke  razgovore i gospodarske pregovore tako i za kulturno predstavljanje najmlađe članice Europske unije i predsjedavateljice Vijećem EU u narednih šest mjeseci.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments