OTOCI POSEBNOG OZRAČJA

Cadez_IvanDortmund/ Matica hrvatska za Ruhrgebiet poziva na predavanje prof. Ivana Čadeža o Brijunima – otocima posebnog ozračja, ali i bogate povijesti čijem šarmu nisu mnogi mogli odoljeti ni prije, a ne mogu ni danas.

Predavanje će biti na njemačkom jeziku u nedjelju 19.1. 2020. u 15 h na adresi Steinstrasse 48, Dortmund u sklopu Dortmundskih internacionalnih tjedana Auslandsgeselschaft-a NRW-a.

Tirolski industrijalac Paul Kupelwieser kupio je Brijunsko otočje 1893. godine jer mu se ono učinilo kao dobra obiteljska “investicija” od viška novca dobivenog u proizvodnji čelika u tadašnjem industrijskom bumu.

Možda je onda uspješni pedestogodišnjak dobio odjednom želju da se bavi još nekim dodatnim poslom, kao što to i biva u tim godinama, pa se odlučio baviti poljoprivredom na Brijunskom otočju. Na početku im je život tamo uveliko otežala malarija koju su morali iskorijeniti da bi uopće mogli započeti s nečim.

Tako počinje njihova obiteljska odiseja koja ih je koštala puno novaca i živaca, ali je zato Brijunsko otočje postalo poznato u čitavoj Europi i šire. U posjedu obitelji ostalo je do 1936. godine kada ga preuzima Italija, a poslije toga SFR Jugoslavija. Imidž koje je otočje dobilo između dva rata kao mondeno ljetovalište i odmaralište Europske elite nekako se indirektno produžilo u vrijeme Jugoslavije jer je Tito tamo pozivao sve najveće državnike svijeta, a i poznate iz svijeta filma i kulture, a oni su rado dolazili. Vjerojatno su oni više znali o Brijunskoj popularnosti prije II. svjetskog rata nego mi sami u Jugoslaviji.

Nevjerojatna je to priča iz vremena s početka prošlog stoljeća kada su Istra i Brijunsko otočje bili dio Austro-Ugarske Monarhije.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments