POVRATAK NIJE LAGAN

SUSRETI …Fra Josip Bebić
piše: Sonja Breljak
Berlin/
“Zaskočih” na kratko fra Josipa Bebića nakon svete  mise u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu. – Pa kako ste? …pita fra Josip mene …a to u s tvari dođoh pitati ja. Ponekad i nas novinare preteknu  s pitanjima.
Fra Josip je u Berlinu u posjetu Hrvatskoj katoličkoj misiji. I to onom službenom. Naime, upravo je priveo kraju tečaj za zaručnike, mlade koji namjeravaju “prid oltar” do kraja godine. Redovito je fra Bebić dugi niz godina vodio ove tečajeve u Berlinu dok je  bio u ulozi delegata za inozemnu pastvu pri Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Frankfurtu. Sad je situacija malo izmijenjena ali fra Josip je ipak i ovih korizmenih dana, stigao …ovoga puta iz Zagreba …do Berlina.
Fra Josip je u Berlinu jer vodi Tečaj za zaručnike …veli i fra Stipe za svete mise …nazvavši fra Josipa Bebića “stručnjakom za ovaj tečaj i obiteljske teme”. A fra Josip odgovara i dodaje …promatrao sam vlastitu obitelj, braću i sestre, njihove brakove i obitelji …a nas je bilo devetero …pa prikupih iskustva
I tako …nakon mise eto u sakristiji crkve na kratko i prigode za progovoriti koju i čuti gdje je i što sada radi fra Josip Bebić.
Ja sam sad u Zagrebu. Prije nekoliko mjeseci hrvatski bskupi su birali novoga ravnatelja za inozemnu pastvu i izabrali mene.  Prije mene je bio vlč. Ante Kutleša, onda je njeg0v mandat istekao. Nakon pet godina se bira novi ravnatelj. Ja tu funkciju nisam ni sanjao.Trebao sam odraditi i drugi mandat kao delegat za inozemnu pastvu u Njemčkoj. Trebao sam još tri -četiri godine odraditi. Odjednom je došlo kao iz vedra neba da su me biskupi predložili i izabrali.  Željeli su mene imati …zašto nemam pojma …vjerojatno su držali da mogu učiniti nešto što smatraju da treba u ovome trenutku.
To sam prihvatio i 21. siječnja sam imao primopredaju dužnosti.  Na moje mjesto u Frankfurtu je došao župnik iz Reutlingena, vlč. Ivica Komadina a ja sam onda krenuo prema Zagrebu.
Dužnosti? –Za sada sam u uredu, to je jedna mala soba u protorijama IKE u Zagrebu, Kaptol 4, dok se ne dogodi premještaj u novu zgradu Hrvatske biskupske konferencije koja ovih dana treba biti otvorena. Moja dužnost je skrbiti na neki način za svećenike u čitavom svijetu, gdje hrvatski misionari rade za Hrvate, katolike i ako nastane kakav problem onda idem tamo i to rješavam, tamo  gdje su svećenici bolesni  treba  tražiti nove, ako je misija mala onda ju treba zatvoriti što nikada nije lako. Najvažnije je da ljude motiviramo. Hrvatski su biskupi i provincijali godinama slali svećenike u inozemstvo za svojim narodom, zato ove divne misije poput ove u Berlinu koje imaju svoju svrhu i kojih će biti dok je ovdje hrvatskog  jezika. Ja sam 1974. godine postao svećenikom, zaređen sam  u Imotskom 29. lipnja 1974. Iste godine sam postao župnik u Ogorju Ramljanima, to je blizu Splita, blizu Muća, naša Zagora.  Poslije par godina poslali me u Njemačku, bio sam u Gissenu, Koelnu, Muenchenu, Mainzu …i na kraju sam  postao i delegat za inozemnu pastvu Njemačkoj.
Kakav je povratak? – Vraćam se nakon 33 godine. Povratak nije lagan, povezan je i s nekim malim poteškoćama. Vi dadnete na neki način dugo godina sebe, pustite negdje korjene, mučite se … puno je  prijatelja, veza, dragih ljudi i pri povratku osjećate se pomalo kao da vam je izmaknuto tlo pod nogama. Sve ostavljate i dođete dolje u sredinu gdje je sve drukčije, gdje se plače, kuka i optužuje.  U tom tenutku ste  tu da donesete svjetlo, pokažete kako ipak može biti i drukčije.
Što je to korizma? -Mi uvijek kažemo da je to jedno vrijeme priprave koje je crkva uvela tijekom stoljeća. To je najprije bilo određeno samo  za veliki petak a onda se predložilo da to bude više, pet- šest dana. Onda se kroz povijest Crkve odredilo 40 dana misleći da je Isus postio 40 dana u pustinji, da je narod Židovski 40 godina išao kroz pustinju.  Onda eto, stoljećima se primio taj običaj primili smo ga i  mi danas i mislim da ima svoju svrhu.  Da nas vrati tamo gdje trebamo biti, da sam kao kršćanin uvijek povezan s Kristom i da mi to bude na pameti, da se kroz ovo vrijeme na neki način čistim.  Ovaj i svaki drugi Uskrs pripravlja nas za onaj zadnji uskrs kad  prijeđem s ovoga svijeta na drugi i Gospodin se u meni …u vama …u nama svima proslavi. To je suština korizme …veli nam fra Josip Bebić kojega ovih dana rado susresmo u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments