E-MAIL ŠARENILO

piše: Marija Juračić

Od kada imam mail, moj je svijet postao šareniji. U onom pozitivnom i negativnom smislu.

U mom staromodnom svijetu bilo je nezamislivo pisati nepoznatoj osobi, a evo sada, kao da smo svi rod rođeni. Prvo mi je počela pisati američka vojska. Masovno. Bilo je tu običnih vojnika, admirala i generala u sjajnim uniformama i s laskavim riječima. Poučena ponašanjem nekih naših generala, nisam odgovarala pa su pisma vremenom jenjala.

Onda su me otkrili neki tvorničari, vlasnici hotela, naftnih bušotina, sve redom zgodni, bogati momci  sa crnim namjerama. No kako nisam pokazivala ni malo sklonosti da im pišem i vremenom poklonim novac ili možda bubreg, ta su pisma također prestala stizati na mail.

Onda sam odjednom doznala da imam silnu rodbinu po svijetu, najviše u Argentini i Australiji i sva je ta rodbina naglo poumirala jako bogata pa je nekakav advokat našao mene- bogatu nasljednicu.

Priznajem, s njim sam se neko vrijeme dopisivala, ne zbog pohlepe, nego zbog ideje da napišem priču na tu temu, ali je tip nekako nanjušio da nešto ne valja pa je ušutio i vjerojatno našao drugu nasljednicu.

Neki dan sam dobila mail koji je bio čista ucjena. Kaže tip da ima pristup svoj mojoj dokumentaciji, da me snima u mojoj vlastitoj kući i da me je ulovio in flagranti sa samom sobom, što će objaviti, ako mu ne platim u bitcoinytima.

E, taj me razjario. Ne zato što radi to što radi, nego zato jer to radi suho, bez stila, pohlepno, bez duha. U njegovoj prevari nema virtuoznosti, nema smicalice, kakve nalazimo u Pticama nebeskim ili u onoj zgodi sa šivaćom mašinom. Znate, kad je čovjek nudio ženi 8000 Eura mjesečno da mu šije plahte, pa kad je rekla da nema mašinu, on joj je za 1000 Eura prodao mašinu i više se nije javio. Bio je prodavač šivaćih mašina.

Oni admirali, generali, tvorničari su se bar trudili, pričali bajke, a ovaj – drito u glavu. Zato bih skoro voljela da inscenira neku svoju prljavštinu da ga mogu tužiti po nekoliko točaka optužbe kada ga policija nađe. A hoće. A kada ga tužim, uzet ću mu sve bitcoynčiće iz pohlepnih džepova i ni jedan hrvatski sud ga neće moći spasiti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
libertas
4 years ago

Tako treba ,Mare!