CIPLI OD PORTA

tekst: Marko Jareb

Jedan sveučilišni profesor, sada pokojni, govorio je kako su Hrvati kao narod dosta „menkavi“ te da teško prihvaćaju konstruktivnu kritiku.

Na tragu te izjave postoji i stav jednog Britanca nastanjenog u RH, kako se Hrvati nikad neće promijeniti jer nisu sposobni prihvatiti kritičko mišljenje o bilo čemu, pogotovo ako mu to kritičko mišljenje iznosi neki stranac.

Je li bolje da se o nečemu piše i govori kritički ili da se ništa ne govori ili piše?

Koliko se u RH svi žele okružiti podobnicima, a ne sposobnicima, posebice ne onima koji misle svojom glavom? Ima li pozitivnih stvari u RH o kojima bi se trebalo javno govoriti? Je li je više pozitivnih događanja u RH ili je više događanja u RH koji mogu potvrditi što sve ne valja?

Vjerojatno ima i jednoga i drugoga, ali se samo govori o negativnim pojavama, a malo i ništa o pozitivnim. Zašto je to tako? Zato što svi lako nađu izliku za svoje propuste te nitko ne voli pričati o svojim greškama, a o tuđim greškama i propustima je svakako lakše govoriti te ih pogotovo javno isticati.

Kada javni dužnosnici u RH budu spremni javno priznati neku svoju grešku i ispaštati posljedice za istu, vjerojatno bi moglo doći do evolucije u mentalnim sklopovima cijelog  njenog pučanstva.

U kojim strukturama ima više cipala od porta?

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments