GORDIJEV ČVOR HRVATSKE BIROKRACIJE

piše: Dragica Trumbetaš

Jesenas, kada je broj zaraženim počeo rasti, u Hrvatskoj se počeo provoditi popis stanovništva. To se ne radi u pandemiji no, kod nas je plan napravljen kad se slavila prva pobjeda nad Coronom i nije bilo odustajanja. Popis je najprije bio u digitalnom obliku i tako se popisalo puno građana.

Ukupno je angažirano oko 9000 ljudi, što popisivača, što kontrolora. Bilo je poteškoća na terenu jer su se vrata popisivačima slabo otvarala, problema s laptopima, s dnevnicama popisivača, no sve je na kraju okončano.

Sve skupa koštalo nas je 24 puta više nego Sloveniju koja ima samo upola stanovnika manje. U proračunu za tu svrhu osigurano je 15’5 milijuna eura. Popis je odavno završio, ali rezultata još uvijek nema

Umjesto rezultata popisa stanovništva dobili smo demografsku mjeru kojom novcima mamimo da se vrate oni koji su otišli. Jel’ to u vezi jedno s drugim, ne znamo dok se ne obznani točan broj stanovnika Hrvatske, no vjerojatno jest.

Došlo je iz guzice u glavu da u Hrvatskoj uskoro neće imati tko raditi.

U poslijeratnom razdoblju sva je industrija zamrla, ali je nevjerojatnom brzinom rasla vojska raznih uhljeba koji crpe proračun.

Medved u snažnom jurišu, u proračun je od kad je nastupio novi zakon, uveo je 7205 branitelja. Za to mu treba oko 800 milijuna kuna više nego što mu je trebalo lani. Država se pravda u da su troškovi za branitelje porasli zbog usklađivanja mirovina, a izostavila je podatak da je u tom istom periodu  22 000 branitelja umrlo.

800 milijuna treba više za mirovine, a njih je manje 22000. Kakva su to nasljedna prava ostala iza njih da treba toliko novaca, više nitko ne zna.

Običnom čovjeku zavrti se u glavi od broja novih branitelja i milijuna kojima se pokrivaju mirovine dok imamo više od 600 000 umirovljenika s mirovinom manjom od prosjeka.

Gradska uprava Zagreba krenula je u obračun sa svojim zaposlenicima koji primaju plaću a nemaju nikakvih radnih zadataka. Vele da će ljudima ponuditi drugi posao unutar Holdinga gdje fali radnika.

Gospoda su odmah dobila zaštitnike unutar same gradske koalicije. Neki zastupnici se zgražaju nad mogućnošću da netko tko nema posla ide voziti kamion čistoće .

Ti isti šute godinama iako znaju da nekoliko tisuća žena nakon odrađenog staža u Hrvatskoj odlaze čuvati starce po Europi da bi pomogle svojima koji rade u Hrvatskoj za minimalne plaće nedostatne za život. Te žene kad sjednu u kombi i krenu u put u nepoznati grad negdje u Europi. Nitko ne pita što su radile u životu do tada, a ima i profesorica, ima vrhunskih intelektualki s dva fakulteta, ima ih narušenog zdravlja, ima ih koje ostavljaju bolesne kod kuće, ostavljaju ih da bi zaradile za dodatne terapije da bi im platile potrebne dijagnostičke pretrage koje se predugo čekaju.

Primjer moje prijateljice koja je stara preko 70 god.i čuvala nepokretnog bolesnika , odustala zbog bolova u kičmi radi okretanja nemoćnog čovjeka. Njezina zamjena žena iz Dalmacije stara 58 god.umrla pored tog starog čovjeka prvu noć uz njega .

Žena bolesna zanemarila je sebe da bi zaradila za kruh, u ovoj državi nema adrese na kojoj bi mogla zatražiti pomoć. Čovjek bez novaca u Hrvatskoj danas je hrvatskoj vlasti potpuno nevidljiv, premijer Hrvatske za njih ne mari i ne priznaje da postoje.

Jedan čovjek na svom profilu danas je napisao poruku premijeru :“Ne zovite ljude natrag da bi im dali novce, ne nudite novce nekome da bi ostao, već ostavite novce onima koji su ih zaradili!”

Nema Plenković svojih novaca već dijeli novce onih koji su ih zaradili, a koji sami nemaju.

To mora prestati, odluke koje donosi Vlada sa svojim potkapacitiranim ministrima štete više demografiji nego sva  industrija prezervativa, štetu onda popravlja novcima oštećenika.

Danas procurio izvještaj sa saslušanja  DORH -A, osumnjičene gospođe zamjenice državne tužiteljice u aferi Agrokor oko arbitraže.

U trenutku kada je gospođa htjela dati iskaz o svojim saznanjima za koje je vodila istragu, bila je ušutkana, kamere i snimalica isključene. Tamo gdje se utvrđuje istina postoje ljudi koji brane njezin put da prodre na svjetlo dana.

Podaci o popisu stanovništva morat će biti obznanjeni kad tad, istina o demografskoj katastrofi vidi se po napuštenim kućama u Slavoniji, uhljebi u Hrvatskoj ostat će bez radnika koji bi im punili proračun.

Prvo iznenađenje čeka ih kada počne obnova. Novce koje su jučer sjele na račun neće smjeti dirati dok obnova ne počne, a ona ne može početi bez zidara, bez tesara, bez vodoinstalatera.

Oni nam šalju tople pozdrave iz Europe i poručuju “idem tamo gdje me dobro plate”.

Ne žele puniti proračun u koji Medved uvodi “Minhen branitelje”, ili one koji su bili bebe kad je rat trajao, ne žele plaćati uhljebe koji se vrte po uredima čekajući kraj radnog vremena.

U “Zetu” još uvijek sjedi čovjek koji za 7000 kuna mjesečno prenese 3 papira na dan, od sobe do sobe, papir A3 s dvije napisane rečenice, u “Zet” je došao preko kuma kumine kume, koja je sestrična, od bratića zajedničkog zemljaka.

Spas demografije je u raspetljavanju  gordijskog čvora zapetljanog u kadrovskoj politici u administraciji državnih službi i samo on može vratiti naše ljude natrag.

Čovjek kada pređe prag državne ustanove iz nje za pola sata izađe s odgovorom na svoje pitanje ,   pomoći će više od poticaja za povratak u džunglu koju je stvorila birokracija u Hrvatskoj.

Građani Hrvatske sve jasnije vide da s ovom Vladom  taj čvor svaki dan sve je veći i sve čvršći, da ga oni sami moraju raspetljati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments