POZNATI DOBITNICI VEČERNJAKOVE DOMOVNICE 2020.

prilog: Aleksandra Brnetić

domBad Homburg – U nazočnosti gotovo petstotinjak hrvatskih i njemačkih gostiju, sve samih uzvanika, zagrebački dnevnik „Večernji list“, čije inozemno izdanje izlazi u Frankfurtu na Majni, dodijelio je nagrade „Večernjakova domovnica“ hrvatskim građanima koji žive i rade izvan Hrvatske.

Nagrađeni su sportaši, glazbenici, glumci, estradni umjetnici, udruge, što profesionalci, što amateri. Po sudu čitatelja i stručnog žirija „Večernjeg lista“ radi se o Hrvatima, najpopularnijima u iseljeništvu.

Ovogodišnjoj, 14. dodjeli nagrada visoki je pokrovitelj bio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman, a pokrovitelj državni tajnik Zvonko Milas, koji vodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kroz program, isprepleten glazbenim umecima, vodio je simpatičan i zafrkantski raspoložen radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan koji je publiku stalno držao napetom.

Nagrade su dobili:

Susret čuvara hrvatske etno baštine, Filderstadtjedinstvena nagrada za događaj godine po izboru čitatelja i stručnog žirija.

U Filderstadtu kod Stuttgarta od 2013. lokalno Folklorno društvo „Ruža“ okupi oko tisuću folkloraša iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dr.

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu, Stuttgartpo izboru čitatelja najuspješnija hrvatska udruga.

U Stuttgartu, glavnom gradu Baden-Württemberga, hrvatska se nastava održava čak na 46 nastavnih mjesta, a polazi je oko 800 učenica i učenika.

Hrvatska kulturna udruga Bremen, iz Bremena, najuspješnija je hrvatska udruga za žiri.

Nakon gotovo potpunog prestanka rada HKU Bremen je krizu prebrodila krenuvši u suradnju s Hrvatima iz obližnjeg Oldenburga. Svojim sadržajima pridodala je projekt hrvatskih igraonica, a održavaju i vježbe folklora i tradicijskih pjesama.

FC Croatia München je u očima čitatelja najuspješnija amaterska sportska momčad.

Ove godine FCC M slavi 50. godina postojanja. Predsjednik kluba je Zoran Zubaj, a dopredsjednik Ljubo Miličević.

Boksaš Manuel Bodrožić, Wiesbaden, za žiri je najuspješniji amaterski sportaš.

Manuel Bodrožić ima 15 godina i višestruki je prvak Njemačke u kickboksu. U Bregenzu na World Championship Austria 2019, kategorija juniora, u prvom nastupu u kategoriji do 60 kilograma, postao je i svjetski prvak. Nastupa u dresu matičnog kluba „Fight Club MK Wiesbaden“ gdje mu je otac Marko Bodrožić klupski trener.

Jasmin Gerat, glumica i tv voditeljica, Berlinčitatelji je smatraju najpopularnijom glumicom.

Jasmin Gerat je otac Turčin, a majka Nijemica hrvatskog podrijetla. U ARD-ovoj krimi-seriji “Zločin u Hrvatskoj” igra glavnu ulogu. U ulozi policijske inspektorice utjelovila je lik inspektorice Branke Marić.

Daniel Hadrović, pisac i filmski redatelj, Frankfurt , za žiri je najuspješniji u kategoriji glume.

Daniel Hadrović je njemački redatelj hrvatskog podrijetla. Živi u Frankfurta u kojem je nedavno premijerno prikazan i njegov debitantski kratkometražni film „Töte mich noch einmal“ (Ubij me ponovno). Nakon Frankfurta film je prikazan u još nekoliko njemačkih gradova. 2016. objavio je prvu knjigu kratkih priča “Kiss mich, Stalker”.

Stella Šolaja, pjevačica, Rees, za čitatelje je najpopularnija u kategoriji glazbe.

Stella Šolaja ima 19 godina. Glazbenica je i kantautorica koja ima i band s kojim često nastupa. Sa 17 godina objavila je prvi album “Miracle”, a hrvatski tv gledatelji upoznali su je 2019. kad je u okviru hrvatskog tv natjecanja „Supertalent“ ušla u finale.

Hrvoje Jugović, pijanist, Beč, za žiri je najpopularniji u kategoriji glazbe.

Komorni glazbenik Hrvoje Jugović svira na povijesnim klavirima. Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima, među ostalima na Haydnovom festivalu u Eisenstadtu, na Mozartfestu u Augsburgu, Varaždinskim baroknim večerima i u Ujedinjenim arapskim emiratima.

Croatia München Majoretten, München, dobitnik je jedinstvene nagrade u kategoriji showbiz.

Naslov prvakinja osvojile su na Državnom prvenstvu Njemačke u mažoretskom plesu 2019. Osvojile su tri zlatne medalje u kategoriji juniori: paradna grupa, egzibicionisti i tradicionalni mažoretski ples te jednu srebrenu medalju u kategoriji juniori: mlađi egzibicionisti. Trenerica i koreografkinja je Lana Poljak.

Domagoj Duvnjak, rukometaš, THW Kiel , za čitatelje je sportaš godine.

Domagoj Duvnjak je kapetan hrvatske rukometne reprezentacije. Igra u njemačkom rukometnom klubu THW Kiel iz Kiela. Trenutačno je najbolji rukometaš svijeta i prvi je igrač ovogodišnjeg Europskog prvenstva u rukometu.

Ivan Perišić, nogometaš, FC Bayern, München, za žiri je najpopularniji sportaš.

Ivan Perišić je hrvatski reprezentativac koji je ove sezone iz milanskog Intera na posudbu došao u Bayern München gdje je u vrlo kratkom roku postao i miljenik navijača te je stekao povjerenje trenera Hansija Flicka.

Ivan Rakitić, dokapetan hrvatske nogometne reprezentaciježiri ga smatra osobom godine.

Dokapetan nogometnih viceprvaka svijeta dao je 2018. nemjerljiv doprinos uspjehu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Od 2014. igra u Barceloni. Rakitić, zvan Raketa, iseljeničko je dijete i često se morao dvostruko više dokazivati.

U sastavu žirija bili su novinari i dopisnici „Fenixa“, nezavisnog hrvatsko-njemačkog mjesečnika, i inozemnog izdanja „Večernjeg lista“ te partnerskih portala – Fenixa, Hrvatskog glasa Berlin, Hrvati Frankfurt i Moja domovina, Švicarska.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bosiljka Schedlich
Bosiljka Schedlich
4 years ago

Hvala na preciznom i simpatičnom prikazu priredbem i dobitnika.