IMA LI TOME KRAJA

piše: Žarko Delač
Naučeni svakodnevno na crne vijesti oguglali smo pomalo na ljudske patnje i strahote, a kamoli na mučenje životinja ili uništavanje flore.

Stoga vijest o klanju i stavljanje na tržište mesa i mesnih prerađevina bolesnih krava u Poljskoj, ne unosi više u javnosti potreban znak za uzbunu i reakciju.

Uglavnom se  može primijetiti ravnodušnost i čuti komentare poput: “I onako je sve  zagađeno, otrovano!”

Meso slične kvalitete, uvozimo godinama smrznuto iz Argentine, čak i naši seljaci pospješuju tov svinja injekcijama i mineralnim gnojivima.

Stoga i nije čudno kako i današnji trendseteri teško mogu privući pozornost samo dobrom glumom, pjesmom ili odjevnom kreacijom. Bez skandala ili ekstravagantnog ponašanja njihova je medijska pozornost u startu smanjena. Znaju to i političari pa su pojedinci nažalost samo tako izgradili trenutačni imidž ali ipak srećom, nisu i neće, političke karijere.

Za sve te pobornike nelegalnih, nemoralnih i neljudskih aktivnosti glavni su opijum i poticaj za djelovanje ambicije, zarada, moć i blještavilo reflektora.

S druge strane, svjedoci smo sve većeg broja vlasnika žutih knjižica, zadrtih ovisnika o alkoholu, drogi, pedofiliji i sličnim opijatima koji postaju sve  više agresivni i opasni po okolinu.

Je li rješenje uvođenje videonadzora i zaštitara u bolnice kako bi se tome stalo na kraj?

Naravno kako nije, jer i ovlašteni predstavnici reda imaju velike probleme sa smirivanjem ovakvih osoba. Preostaje jedino trajna, stručna i medicinska skrb za sve one koji su pokleknuli pred životnim problemima ili su nažalost hendikepirani.

S druge strane veći su problem inteligentni i zloćom opterećeni naši sugrađani koji razmišljaju samo o sebi i svojim kratkotrajnim užicima. Oni ili nisu pročitali ili jednostavno žele zaboraviti riječi iz Biblije  koje su svima nama upućene  poput Božjih zapovijedi, smrtnih grijeha ili djela milosrđa, a koje bi u  velikoj većini rimokatoličkom hrvatskom stanovništvu, trebale biti  poznate.

Živeći u svom svijetu i materijalnoj fikciji predstavljaju opasan segment društvenog uređenja koji je teško detektirati a kamo li eliminirati. Stoga bi svi trebali dobro naćuliti uši, a svaku primljenu informaciju rasvijetliti s više strana kako bi koliko toliko mogli doći do istine.

Dakako, kako to, u moru informacija i dezinformacija, fotomontaža, lažnih SMSova, Facebook profila ili Emailova, nije lako. No, to ne znači kako se treba prepustiti beznađu i prihvatiti situaciju koja nam se svakodnevno servira.

Stoga, kao što je nedavno jedan naš sugrađanin izjavio kako za zdrav život treba tjelesno vježbati čime je izazvao neviđenu viralnu popularnost, nije loše dodati i potrebu za mentalnim vježbanjem.

Intelektualno razgibavanje moždanih vijuga u sinergiji s fizičkim vježbanjem jedina je garancija i zalog za svjetliju i bolju budućnost koju  svi želimo.

Stoga je pravo vrijeme da se trgnemo i osim vježbe započnemo i s pitanjima:  -Što smo danas korisno napravili? Jesmo li posvetili dovoljno pozornosti našim najbližima? Imamo li načina da  nekome pomognemo ili da zajedno, korisno provedemo vrijeme?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments