MODEL 5E POUČAVANJA

tekst: Marko Jareb

Što je model 5E poučavanja?

To je model rješavanja problema kroz vođeno istraživačko učenje. Sastoji se od sljedećih komponenti: uključiti, istražiti, objasniti, razraditi i vrednovati.

Ono podrazumijeva novi način poučavanja na metodičkoj razini kroz efektivno učenje i razvijanje praktičnih vještina. Trebalo bi kroz svu novu tehnologiju prezentirati nastavno gradivo pomoću skica, shema, video zapisa, projekata i prezentacija, na način primjene prethodnog znanja na novo te time sticati nove spoznaje.

Temeljem istraživanja koja su provedena za model 5E učenja kod studenata Fizike, došlo se do zaključka kako je ovaj model na posttestu dao znatno bolji rezultat od klasičnoga te je većina studenata imala pozitivno mišljenje o modelu obrnute učionice i stav o pozitivnom utjecaju na cijeli kolegij.

Model 5E poučavanja omogućuje: znatiželju, primjenu, razmišljanja, istraživanja, pitanja, priče i vrednovanje.

Što je kritičko mišljenje? Je li ono omogućuje rješavanje problema? Ima li kreativnosti bez kritičnoga mišljenja? Koliko model 5E učenja pridonosi sposobnosti učenika da u budućnosti postanu znanstvenici? Ima li društvenog napretka bez znanosti?

Kroz model 5E poučavanja učenici trebaju biti inovativni te sami produbljavati svoje znanje na temeljima prethodnoga.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments