ŠKOLSKA DILEMA

O ukidanju rubrike “Prosječna ocjena” u E-dnevnicima u RH

tekst: Marko Jareb

Priča jedna kolegica kako bi im profesor iz hrvatskoga jezika, sada pokojni, čitao pjesme bolje nego li neki glumac u kazalištu, a ponekad bi se toliko zanio da bi neku od njih i zapjevao na satu. To je njima, kaže ona, bilo sve čudno te bi se znali i šaliti na račun toga, naravno ne da ih vidi profesor. Možemo se samo zapitati je li to spontano izašlo iz toga profesora i koliko je on uživao u tome?

Priča jedan drugi učenik, sada oženjeni čovjek, za tog istog profesora kako se na njegovom satu ne bi ni muha čula te da im je bio strog, ali i pravedan. Kod zaključivanja ocjena svakog učenika bi nagradio većom ocjenom.
Je li bio toliko vidovit te za zaključnu ocjenu ne bi uzimao aritmetičku sredinu, već bi postupio po i danas važećem pravilu kod zaključivanja ocjena, jer profesor danas učeniku može zaključiti ocjenu iz svoga predmeta koja ne proizlazi iz prosjeka svih ocjena?

Samo što je danas u e-dnevnicima ukinuta rubrika u kojoj se unaprijed vidio prosjek ocjena za dotični predmet. Je li ona ukinuta iz razloga kojeg se držao profesor s početka teksta ili iz nekog drugog razloga. Koji su to razlozi?

Je li to korak unatrag kad je u pitanju zaključivanje ocjena? Koliko bi bilo vidljivo samo pogledom na sve ocjene da zaključna ocjena ne proizlazi iz prosjeka ocjena?

Svakako je odmah to bilo uočljivo ako postoji rubrika u e-dnevniku koja je bila blizu rubrike za zaključnu ocjenu. Zbog toga je vjerojatno  trebalo ukinuti tu rubriku.

Koliko su tim potezom zakinuti oni profesori koji su uzimali u obzir prosječnu ocjenu kod zaključivanja ocjena? Oni su prosjek imali tu odmah i na dohvat ruke, a sada moraju uzeti kalkulator u ruke ili pješke računati isti. To svakako nije evolucija u pogledu e-dnevnika.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments