SVJETSKI DAN AUTIZMA

tekst: Slavica Jurčić
U cijelom svijetu se 2.4. obilježava Svjetski dan autizma!

Što je autizam?

Tko su osobe s autizmom?

U koju skupinu ljudi pripadaju osobe s autizmom?

Kao majka odraslog mladića s autizmom ili Aspergerovim sindromom, mogu reći da je to nešto što obilježi i majku takvog djeteta. Neki te smatraju lavicom, borcem, dok te drugi osuđuju, smatraju da tvoj odgoj nije bio dobar, krive te za ponašanje tvojeg djeteta.

Osobe s autizmom su osobe koje imaju divne osmjehe, ali ne gledaju u lice i oči, odlično govore engleski jezik, ili uopće nisu verbalni, teško ostvaruju prijateljstva, ovisni su o pomoći roditelja i članova obitelji.

Često takve osobe nakon smrti obitelji završavaju u ustanovi, poput staračkog doma, ili u udomiteljskim obiteljima, ako imaju braću i sestre oni se brinu o njima.

Po mojem mišljenju osobe s autizmom pripadaju u skupinu osoba s teškim tjelesnim invaliditetom.

Teško je sada predočiti običnom čitatelju kolika je razlika imati dijete od 35 godina koje si ne zna oprati zube, ne zna kada je jutro, ili večer, ne zna vam objasniti kada je gladno, žedno ili želi ići šetati, od riječi koju bi trebalo čuti roditelji čuju samo krik, taj krik običnom promatraču izaziva jezu i okretanje glave, roditelju taj krik daje signal da je nešto potrebno njegovom djetetu.

Najveći problem kod djece i osoba s autizmom je komunikacija, problem je kada dijete ne može reći da ga nešto boli.

Veliki trud koji roditelji djece s autizmom ulažu vremenom slabi jer roditelji gube snagu, stare, financijski se iscrpe, sve se zapravo svodi na snagu roditelja.

Ipak postoje roditelji koji se bore i za tuđu djecu, žele pomoći ostalima osnivaju udruge, pomažu podići savjest ostalih koji mogu volonterski pomoći.

Poznajete li roditelje djece i osoba s autizmom u ovo vrijeme koje je za cijeli svijet teško, uputite im na današnji dan plavo srce ????, jer jedna gesta će uljepšati dan jednoj mami, jedmom tati, jednoj obitelji.

Ovim putem želim pozdraviti sve učitelje, nastavnike i profesore učenika s autizmom, sve divne asistentice i asistente koji nam olakšavaju život. Falite nam svi, vi divni ljudi!

????????2.4. SVJETSKI DAN OSOBA S AUTIZMOM ????????

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments