NIJE SVAKO ZLO ZA – ZLO

tekst: Žarko Delač

Većina današnjih suvremenika u Hrvatskoj sjeća se događaja koji su uslijedili nakon Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. Nešto manjem broju zasigurno je ostalo u sjećanju slično stanje duha i nacije nakon završetka vojno redarstvene operacije Oluja.

Stoga se sa sigurnošću možemo već sada pripremati za sličan scenarij nakon završetka aktualne pandemije uzrokovane virusom.

To znači da se u obiteljskom okruženju možemo posvetiti planiranju putovanja, izleta, zimovanja, uređivanju okućnica ili realizaciji novih poslovnih planova.

Sva nakupljena energija nakon višetjednog mirovanja i izolacije bit će odjednom oslobođena i to će se manifestirati u svim segmentima društva. Od pojačane turističke potrošnje, kupovine, otvaranju novih poduzeća do ulaganja u nekretnine.

U stvari, ovakav proces može se usporediti s krivuljom koja se naziva sinusoida iako u posljednje vrijeme često u medijima i javnom prostorima, govorimo o eksponencijalnoj ili linearnoj krivulji.

Posve je jasno da se sinusoidalnim oblikom može najbolje usporediti cjelokupan život jer  nakon kiše dolazi sunce, nakon noći mrak ili nakon krize prosperitet.

Potrebno je demistificirati sve trenutačne pesimiste, malodušne  osobe ili lažne proroke. Jedina mana u našem ponašanju je što vrlo brzo zaboravimo na sve prethodne poteškoće i umjesto da na valovima zanosa i ponosa ostvarimo još bolje rezultate, često iz toga ne izvučemo korist.

Tako, nakon Oluje nismo iskoristili šansu za jačanjemgospodarstva već su naprotiv, pojedini političari i beskičmenjaci umiješali svoje prste te nas zadužili uzduž i poprijeko, a sebi i svojim nasljednicima osigurali nezamislivo bogatstvo. Pokoji sudski postupak na tu temu samo je iznimka koja to potvrđuje.

Isto tako, nakon nogometnog uspjeha od burno najavljivanog “Nacionalnog stadiona” nije preostalo niti “N”.

Kako se ne bi ponovio sličan scenarij ne treba se previše pouzdati u znanstvenike i znanost jer uostalom očigledno je kako se niti oni ne mogu složiti s uzrocima, posljedicama i načinom zaštite od običnog Korona virusa. Svjedoci smo brojnih suprotnih stajališta i mišljenja ne samo hrvatskih već i svjetskih znanstvenika o aktualnoj tematici.

Postavlja se onda logično pitanje, što nam tek znanost i znanstvenici mogu ponuditi na pitanje svih pitanja, a to je postanak svijeta i ljudskog života?!

Stoga je sada pravi trenutak za još snažniji povratak vjeri i crkvenom nauku kako nas i nakon završetka ove krize, gramzljivost i pohlepa pojedinaca, ne bi još dublje odveli u krizu.

Polako to shvaćaju i brojni europski političari, perjanice europske globalizacije koja je potpuno pala na prvom većem zajedničkom ispitu.

Sve su se države zatvorile u svoje granice, provode autonomnu zdravstvenu  i epidemiološku politiku, ne postoji jedinstveni fond za pomoć i potporu kao i način na koji se odgovara na gospodarsku krizu.

Sve su to dobre pouke za budućnost, ako ćemo naravno, iako u to ne sumnjam, iz njih izvući pouke.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments