U KAKVOM DRUŠTVU ŽIVIMO

piše: Žarko Delač

Smrt utapanjem u vozilu mladih osoba u Zadru ponovno je potaknula na promišljanje. Je li se događaj mogao izbjeći?

Govoreći o njemu na javnoj je televiziji prometni sudski vještak nekoliko puta ponovio kako je vozač krivac te se pritom upitao kako je moguće da jedan dvadesetogodišnjak vozi tako skupocjeno vozilo?

Pri tome je rekao kako je jednostavno nemoguće da je osobno legalnim putem  zaradio za njega. Stoga je, ako se nije bavio sumnjivim poslovima, kao krivca označio roditelje koji su skupocjenu i snažnu “igračku” poklonili sinu. I upravo je to problem naše okoline. Roditelji ljubav kupuju materijalnim stvarima i nadmeću se tko će bolje i skuplje darovati nasljednike.

Usporedbe radi, u zapadnim demokracijama takav model društvenog podilaženja jednostavno ne postoji i svatko se treba izboriti za svoj status pa bio on sin industrijalca ili bankara. Pojam Zlatne mladeži ne postoji u njihovom rječniku. Ta negativna pojava  posljedica je  dugogodišnjeg života u socijalističkom sustavu što je osobito vidljivo u Rusiji. Ipak za očekivati  je kako će se i taj trend kod nas zaustaviti s obzirom na aktualnu pandemiju i brojne promjene koje će ona za sobom ostaviti.

Pri tome će kao što je očigledno najtvrdokorniji ostati političari što pokazuje i nadalje borba s reliktima prošlosti i beznačajnim nadmetanjima riječima umjesto djelima. Stoga poruke o pozitivnim promjenama koje nam prenose izliječene osobe ali i većine onih koji su shvatili  kako je malo potrebno za sreću i zdravlje nisu kod njih pale na plodno tlo.

U stvari, kod većine takvih naših sugrađana koji lagodno žive kao paraziti trošeći društveni novac bez ikakve odgovornosti i često opravdanja. No, kada je potrebno proradi im instinkt za preživljavanje. Tako su  i ovoga puta na brzinu osmislili potrebu za preuranjenim parlamentarnim izborima. Time su po tko zna koji puta dokazali istinitost davne rečene Machiavellijeve izjave kako je politika umijeće mogućeg.

Za sve njih kao i one koji nisu ozbiljno shvatili poruke koje je donijela nepoznata Covid 19 čestica očigledno je kako će se morati lekcija ponoviti što se najavljuje tijekom jeseni. Interesantno je pri tome kako virus može opstati samo u dodiru sa živim organizmom a većina političara zahvaljujući svojim obećanjima i lažima.

U borbi protiv virusa pokazalo se kako je najuspješniji lijek odgovornost pa prema tome treba slijediti taj princip i u političkom životu. Tako je na prve izbore koji slijede potrebno  izaći u što većem broju na glasanje i time pokazati svoju odgovornost a prilikom odabira osoba voditi se više razumom a manje emocijama. Samo tako ćemo moći sačuvati teško stečenu samostalnost i vlastitu državu a ne da ju damo u ruke bjelosvjetskim hohštaplerima i pripadnicima tajnih organizacija koji nas perfidno iskorištavaju. Ne dopustimo im to i našim racionalnim svakodnevnim ponašanjem, ne nasjedanjem na provokacije, dubokim promišljanjem što se krije iza njihovih inicijativa i snažnijim prihvaćanjem glavnih pouka koje nam tisućama godina nudi crkva. U tom slučaju i samo tako smanjit će se razlozi za brigu, iseljavanje, stečajeve, nezaposlenost, nejednakost, siromaštvo, beznađe…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments