POPUŠTANJE MJERA UZ OPREZ

Berlin/ Nakon razgovora i dogovora premijera saveznih država i kancelarke Merkel putem video veze u srijedu popodne, jasno je da Njemačka ide u dalju fazu popuštanja mjera donesenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No pred nama je duga faza suočavanja s virusom”, rekla je Angela Merkel nakon sastanka.  Ona je istodobno naglasila kako je ostvaren cilj usporavanja širenja zaraze pa je stoga moguće postupno popuštanje mjera.

Ubuduće će tako biti dozvoljeni susreti osoba koje više ne pripadaju istom kućanstvu, a omogućeni su i posjeti korisnicima domova za starije i domova za osobe s posebnim potrebama.

Dozvoljava se otvaranje svih trgovina uz poštivanje higijenskih pravila poput nošenja maski.

Odluka o otvaranju restorana, hotela i ostalih ugostiteljskih objekata ili objekata za zabavu poput barova i diskoteka te bazena, odnosno brzina popuštanja uvedenih mjera u tim oblastima usluga, ostavljena je na pojedinačnu odluku saveznim državama.

I dalje su do kraja kolovoza zabranjena masovna okupljanja poput koncerata  ili narodnih slavlja. I dalje su, najmanje do 15. svibnja zatvorene granice a do sredine lipnja je na snazi preporuka da se ne putuje.

Dogovoreno je isto tako da se stroge mjere i zabrane mogu ponovo uvesti ako i kad  broj zaraza u pojedinim okruzima u roku od tjedan dana prijeđe vrijednost od 50 novih zaraza na 100.000 osoba. Ova odluka  nazvana je  “kočnicom u slučaju opasnosti”.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments