SJAJAN USPJEH MLADOG KOŠARKAŠA

Marko Krstanović, mladi košarkaš hrvatskih korijena, potpisao ugovor za klub prve njemačke košarkaške Bundeslige SYNTAINICS MBC za sezonu 2020/2021.

tekst: Sonja Breljak
foto: privatna arhiva

Berlin/ Obradovala me ovih dana lijepa vijest kako je 22-godišnji Marko Krstanović, mladi košarkaš hrvatskih korijena, potpisao ugovor za klub prve njemačke košarkaške Bundeslige SYNTAINICS MBC za sezonu 2020/2021.

Marko je veĆ prošle sezone igrao za MBC kao i za njihovog partnera Sixers iz BARMER 2. košarkaške Bundeslige (ProB). Imao je duplu licencu. S ovim potpisom mladi Playmaker napravio je sljedeći korak u svojoj karijeri profesionalnog košarkasa – ubuduće će igrati samo u BBL (1. Bundesliga) sastavu košarkaša Weißenfelsa (kraj Leipziga). O tome je na stranicama kluba već izdano i službeno priopćenje. 

Lijep je to i logičan nastavak predanog sportskog rada i razvoja ovog mladića koji je svoj košarkaški put započeo u Berlinu gdje je živio s roditeljima (Anica i Zdravko Krstanović) i bratom i sestrom koji su ga na njegovom sportskom putu uvijek svesrdno podupirali.

Moje posljednje sjećanje na Marka seže upravo u te početke njegova bavljanje košarkom kad je u Berlinu svojevremeno trenirao i kapetan Albe bio i legendarni Matej Mamić kojeg je nesreća i pad na utakmici iz 2005. godine zaustavila u igračkom naponu. Upravo je Matej svojevremeno preuzeo treniranje TUS Lichterfelde u Berlinu i podmladka Albe iz čijih redova sad stiže i današnji prvoligaški igrač Marko Krstanović. A Matej Mamić  danas  je njegov sportski menadžer.

Dakle, moje posljednje sjećanje seže u vrijeme kad je Marko imao devet godina a posljednja sportska vijest na ovim našim stranicama u kojoj se spominje njegovo ime  kaže da je 2015. bio među 12 natalentiranijih mladih igrača berlinske Albe. U relativno kratko vrijeme, Marko je prešao očigledno veliki put i sigurno naporno radio, stigavši evo do prvoligaškog ugovora.

Redom, Marko je počeo 2006. igrati košarku s 9. godina kod TUS Lichterfelde u Berlinu, te je bio u berlinskoj selekciji (1997 godišta). Pohađao je  Sportsku elitnu školu – SLZB (Schul- und Leistungssportzentrum Berlin), s kojima postaje dva puta njemački pravak na prvenstvu sportskih škola.

2016. godine prelazi u ALBU Berlin, gdje je trenirao sa 16 godina sa profesionalcima prve ekipe. Igrao je za Regionalligu i (Bundesliga mladih do 19 godina) s kojima je kao kapiten osvojio u sezoni 2015./16. drugo mjesto.

Iza mature 2016. potpisao je ugovor sa Scanplus Baskets Elchingen (2. Bundesliga – Pro B) gdje ostaje do 2018. te je u sezoni 2017./18. bio njemački prvak.

Od ljeta 2018. igra za BSW Sixers Sandersdorf (Pro B) i njihovog partner iz 1. Bundeslige SYNTAINICS MBC a od ove sezone 2020./2021.  član je prvoligaša Syntaincs MBC iz Weißenfelsa kraj Leipziga.

“Krstanović je sa visinom od 1,97 m na poziciji 1 (razigravač, playmaker) izuzetno raznovrstan i kompletan igrač (Allrounder)  – zabija, skače, dodaje i razigrava. U prošloj sezoni je u Pro B-Ligi od svih igrača bio na drugom mjestu u dodavanju asistencija. Prepoznat je u Bundesligi sa svojom energijom i pokretnošću kao jedan od najboljih obrambenih igrača”, izjavljuju u Klubu.

Pun riječi hvale za mladog košarkaša  je i novi trener njemačakog prvoligaša, Silvano Poropat. Njega se posebno dojmio Markov rad i pozitivan stav i eneregija koju ulaže u igru i odnos prema suigračima.

„Upoznao sam Marka u tako kratkom vremenu. Na mene je ostavio izvrstan dojam. Vrlo brzo mi je postalo jasno da želim da on bude dio novog tima. Trenirao je nevjerojatno i intenzivno i obogatio trening. Zbog toga je dobio nekoliko minuta protiv Braunschweiga. Mora još puno raditi, ali s takvim stavom, ako nastavi ovako, može se još značajno razvijati. Radujem se što ću trenirati Marka sljedeće sezone. “

O tome svemu Marko Krstanović, nam je rekao sljedeće:

“Ovaj novi ugovor za mene znači najprije da se mogu dokazati u Bundesligi, da ću dobiti pravu priliku. To je za mene najvažnije, da se taj moj rad koji sam uložio u košarku, polako isplati. U nastavku karijere očekujem sve najbolje, uvijek pokušavam gledam pozitivno na sve, ne stavljam sam sebi limite. Sad je sve na meni, ako budem radio dosta i budem vjerovao u sebe, sve je moguće, vrata su mi otvorena. S kolegama se dobro razumijem, pokušavam svakome pomoći, poslušati, ne moram biti sa svakim prijatelj, niti istog mišljenja ali najvažnije je da se komunicira i surađuje. S novim trenerom sam jako zadovoljan, odmah mi je dao osjećaj da vjeruje u mene. To  i meni olakšava posao, mogu slobodno raditi na terenu”, rekao nam je ukratko Marko Krstanović nakon potpisa ugovora s prvoligašem Syntaincs MBC.

Na novom ugovoru čestitamo i mladom košarkašu želimo puno uspjeha u daljoj košarkaškoj karijeri!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments