BIROKRACIJA NAŠA SVAKODNEVNA

tekst: Žarko Delač

U našoj je državi veliki broj agencija, instituta, zavoda i sličnih institucija za koje brojni naši sugrađani nikada nisu čuli ili znali da uopće postoje.

Pri tome je sigurno kako se njihov broj može smanjiti i time pridonijeti smanjenju jednog od balasta u našem društvu, a to je – pretjerana birokracija.

O drugim prednostima može se također raspravljati ali unatoč već započetoj predizbornoj kampanji političari o ovoj temi ne progovaraju.

Razlog je ipak u tome što je najlakše okretati se prošlosti i poticati ideološke podjele, raspravljati o nacionalnim blagdanima ili sudionicima Domovinskog rata u odorama HOS-a. Stoga zaposlenici ovih institucija mogu  nadalje bezbrižno primati plaće iz državnog proračuna i samostalno provoditi neku svoju politiku.

Pri tome, mogu iz osobnog iskustva apostrofirati HERU kojoj sam u ožujku mailom poslao jedno banalno pitanje ali odgovor još nisam primio. Pitanje sam poslao u međuvremenu više puta, te telefonski tri puta kontaktirao što se događa s odgovorom. I upravo me posljednji odgovor zgrozio.

Naime, jedna referentica je odgovorila kako je odgovor spreman ali mora proći proceduru i potpis nadređenog u Odjelu, zatim službe i napokon –  ravnatelja agencije!  Pri tome se pohvalila kako se ne mogu nikome drugome požaliti jer iznad njih nema nikoga tko ih kontrolira ili nadzire.

A riječ je samo o pitanju na koji se način određuje fiksna naknada u cijeni plina u tržišnoj opskrbi plinom. Možda za obične građane ovo pitanje i nije posve jasno ali za svakog djelatnika HERE koji se bavi plinom to bi trebao biti peca of cake!

Sve u svemu, i nakon 86 dana odgovor nisam primio ali barem mi je jasnije zbog čega. Djelatnici HERE bili su izgleda zauzeti oko izmjena pravilnika kojima se pogoduje privatnim investitorima u izgradnji vjetroelektrana pa za druge poslove nemaju vremena.

Stoga je  ovaj pojedinačni slučaj samo još jedan signal da nešto u našoj organizaciji državne službe ne funkcionira i zasigurno je to jedan od prioriteta koji bi se trebao izmijeniti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments