NEUSTAVNE SUDSKE ODLUKE

Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske

prilog: Ivica Košak

U Priopćenju Ustavnog suda Republike Hrvatske od 3.06.2020. godine stoji: “Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav “Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.”

Pametnome dosta. No od kada kila mozga u Hrvatskoj ne vrijedi ni po’ pišljiva boba, što će reći 3 marke, dozvoljeno je svima pametovati. Pa tako Visoki prekršajni sud može ponovno odlučivati da se ne može kažnjavati “Za dom spremni”, jer(!) ne postoji pozitivan zakon koji bi to zabranjivao i sankcionirao.

Banalna  logika svih Kaina i Eichmanna, kojima kao da nitko zakonski nije odredio da imaju biti čuvari svoga brata. Logika po kojoj se legalno otvara Auschwitz, Sobibor ili Jasenovac.

Ovo je potpuno nevjerojatna odluka sudaca Visokog prekršajnog suda i bezrezervno protuustavna – rekla je i Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Prijestolnici kulture u Europi 2020. godine.[1]

Zakonodavac u RH mora donijeti vrlo jasne zakone i izrijekom propisati koji su pozdravi i simboli zabranjeni kako suci ne bi imali prostor za ovakvo diskrecijsko tumačenje pravnih propisa i da čitav jedan sud, krši odluke Ustavnog suda, a što je eklatantan slučaj neustavnosti.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments